Política 03/02/2015

Lucena titlla de "mala praxi" la decisió del PP d'impugnar els pressupostos de la Generalitat

El portaveu dels socialistes també critica el Govern per no haver presentat abans els comptes i el responsabilitza del "retard acumulat"

Núria Orriols
2 min
El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena / ACN

BarcelonaEl portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha carregat aquest dimarts contra la decisió del PP de portar els presspostos de la Generalitat per al 2015 al Consell de Garanties Estatutàries. “És una mala praxi”, ha dit Lucena, que ha assegurat que només té un objectiu “dilatori” en el procés d’aprovació dels comptes. “Entorpeix la tramitació normal dels pressupostos”, ha asseverat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé,el socialista ha dit que la crítica als populars ha de ser “proporcional”, ja que els comptes porten ja un “retard acumulat” que és responsabilitat “exclusiva” de l’executiu català. "Els pressupostos es van presentar tard", ha reiterat.

El portaveu també ha criticat el contingut dels comptes, perquè considera que són “impossibles” de complir i a més, de “baixa qualitat”.

En relació a les estructures d’estat —el principal argument del PP a l’hora d’impugnar-los— Lucena ha estat clar: “Qualsevol persona amb experiència de govern sap que no es construeix una seguretat social amb 750 milions d’euros”.

La llei electoral catalana

El portaveu socialista també ha fet referència, en la seva roda de premsa, a la llei electoral catalana. Lucena ha explicat que hi ha predisposició per part del PSC a aprovar la totalitat del sistema electoral d’aquí al mes de setembre, però que en “cap cas” acceptaran trossejar-lo i aprovar-lo en diferents parts. En aquest sentit ha rebutjat avenir-se a donar suport a la creació d’una administració electoral catalana, per separat a la llei electoral.

Lucena ha criticat que hi hagi grups parlamentaris, com CiU i ERC, que vulguin aprovar un “bocinet” del règim electoral perquè els “beneficia”. “És inoportú i interessat”, ha assegurat el del PSC.

En aquest punt, els socialistes consideren que el seu suport és necessari per a qualsevol pas endavant en aquest aspecte, ja que l'Estatut català disposa que el règim electoral ha de ser aprovat per 2/3 del Parlament.

El portaveu socialista ha recordat també que el PSC és l’”únic” partit que ha fet una proposta global del sistema electoral, inspirada en el model alemany, i ha animat a la resta de partits a dir “quins aspectes concrets” volen modificar.

Comissió Pujol

Després de l'aprovació de la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal, el PSC, aquest dimarts, ha fet un pas més.

Lucena ha anunciat que els socialistes es reserva la possibilitat de sol·licitar una nova compareixença del president de la Generalitat en cas que després d'escoltar les explicacions dels fills de Jordi Pujol —que compareixeran més endavant a la mateixa comissió— el grup cregui que hi ha nous indicis perquè Mas torni a donar la seva versió.

stats