Política 10/12/2013

El parlament balear aprova que els Països Catalans no existeixen i que les Balears no en formen part

El PP acusa els socialistes de "pancatalanistes" i manté que, amb el Principat, l'Arxipèlag només hi comparteix la llengua

Quim Torres
2 min

PalmaEl parlament balear ha aprovat aquest dimarts que "els Països Catalans no existeixen i que les Illes Balears no formen part de cap país català". Ho ha fet amb l'únic vot favorable del PP, que és qui ha plantejat la iniciativa, amb l'abstenció del diputat no adscrit Antoni Pastor (Pi), que ha donat suport a quatre punts de la proposta que no eren polèmics, i amb el rebuig dels dos grups de l'oposició, PSIB i MÉS. La portaveu del PP, Mabel Cabrer, ha defensat la iniciativa dels populars a base d'atiar l'anticatalanisme i de negar cap relació amb el Principat més enllà de compartir llengua. "Balears té una llengua compartida i res més". La popular ha acusat als diputats de la colició MÉS de sentir-se "com una colònia de Catalunya, amb complexe d'inferioritat" i als socialistes els ha dit "pancatalanistes". "Tan agenollats estan davant dels catalans que no poden votar a favor de Balears?", els ha demanat, i ha rebutjat insistentment el terme "Països Catalans" perquè, segons ella, és una "entel·lèquia" que amaga un missatge "polític" a favor de la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partits de l'oposició han rebutjat la proposta del PP amb arguments diversos. El PSIB ha optat per la ironia i per retreure als populars el recurs a "l'enemic exterior" per tapar les seves vergonyes. "Seguint l'estratègia de Matas escullen la conjura pancatalanista", ha advertit el socialista Toni Diéguez, qui ha qualificat d'"estrafolària" la iniciativa del PP. El diputat ha advertit que les ingerències al parlament balear no venen de Catalunya sinó del propi govern balear i de l'espanyol. El socialista ha retret al PP que cerqui un "conflicte artificial" i ha considerat "ridícul dir que no existeix el que no existeix", en referència a una concepció política dels Països Catalans. Diéguez ha estat objecte de retrets del PP per defensar la seva posició en llengua castellana.

Des de la coalició Més, el diputat Nel Martí, ha defensat l'existència dels Països Catalans com una "realitat històrica" i ha apuntat que una proposta "absurda" com aquesta només "desprestigia" al Parlament. "Negar els Països Catalans és un absurd, tant com negar els Països Iberoamericans", ha assegurat Martí, qui ha defensat les ressolucions aprovades pel Parlament català, que han provocat la reacció dels populars, i ha retret als conservadors que en el passat ells hagin presentat propostes contra decisions preses per Catalunya o pel govern espanyol.

stats