LA LEGISLATURA, BLOQUEJADA
Política 05/05/2018

El Parlament reforma la llei de la presidència pendent de Puigdemont

El líder de JxCat reuneix avui els diputats per decidir si dona pas al pla D o opta per repetir eleccions

Gerard Pruna / Anna Mascaró
3 min
El ple del Parlament ahir al matí, en què es va aprovar la reforma de la llei de la presidència impulsada per JxCat amb els vots dels partits independentistes.

BarcelonaL’independentisme va aprovar ahir al Parlament la reforma de la llei de la presidència que hauria de donar cobertura jurídica a una hipotètica investidura a distància i contra la qual el govern espanyol ja ha activat l’artilleria perquè sigui suspesa pel Tribunal Constitucional (TC). Així es feia un pas més en el camí que ha anat traçant Junts per Catalunya (JxCat) des de les eleccions del 21 de desembre. Un camí llarg -aviat farà mig any dels comicis- i que encara no se sap on mena. Que el trajecte porti a la repetició electoral o bé a la presentació d’un candidat alternatiu a Carles Puigdemont està, en bona part, en mans del president de la Generalitat, que avui reunirà els seus diputats a Berlín per mirar de resoldre la incògnita.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els últims dies el líder de Junts per Catalunya ha escoltat opinions partidàries de les dues opcions. Dins del seu mateix grup parlamentari hi ha discrepàncies, i mentre alguns diputats són partidaris de forçar la repetició electoral si l’Estat veta també la reforma de la llei de la presidència, també creixen les veus que li recomanen designar un candidat alternatiu que permeti formar govern. Quin? Els noms segueixen acumulant-se sobre la taula, però per ara no n’hi ha cap que acabi de fer-se oficial. Els últims dies ha tornat a sonar amb força el d’Elsa Artadi, malgrat que ella-en públic i en privat- s’ha autodescartat. En les travesses, un dels més ben situats continua sent el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, però fonts del grup també apunten a Quim Torra o l’exalcalde de Cerdanyola i exdirigent d’ICV Antoni Morral. Una opció que, tanmateix, no tothom dins de JxCat veu amb bons ulls.

Mentre no es resol la incògnita, el Parlament va aprovar ahir la reforma de la llei de la presidència amb què l’independentisme volia dotar de marc legal una hipotètica investidura a distància. Tanmateix, donada per descomptada la suspensió de la llei per part del TC i descartat l’escenari de la desobediència, el debat d’ahir va ser menys tens del que es podia preveure. Malgrat les intervencions de l’oposició acusant JxCat, ERC i la CUP de reproduir els plens del 6 i 7 de setembre -aprovant una llei per lectura única malgrat l’ombra del TC i el dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries-, la reforma de la norma es va validar amb els vots dels tres grups independentistes després d’un debat breu, lluny de les jornades maratonianes de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica.

Segurament va ajudar a rebaixar la tensió que els mateixos grups independentistes no amaguessin les poques esperances que la reforma serveixi per investir Puigdemont, sinó que, tal com va explicar el diputat d’ERC-Cat Sí Antoni Castellà, pretén posar sobre la taula el fet que “el sistema espanyol no accepta els resultats de les eleccions del 21-D”. El diputat de JxCat Albert Batet, tanmateix, va advertir que “el president Puigdemont no es rendirà”. “Qui mana aquí? ¿El poble de Catalunya o el rei? ¿El poble de Catalunya o la repressió?”, es va preguntar. La CUP, per la seva banda, va avalar la reforma instant JxCat i ERC a no afluixar el pols amb l’Estat.

L’oposició critica el canvi

Partint del convenciment que Carles Puigdemont “no serà investit”, l’oposició va carregar contra la reforma d’una llei que considerava estèril. “Assumeixin d’una vegada que la república imaginària de Puigdemont no existeix”, va etzibar la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que va criticar que l’independentisme vulgui fer un “vestit a mida per a un fugat de la justícia”. En la mateixa línia, el diputat del PP Santi Rodríguez va criticar una reforma “al servei d’una persona”, mentre que des de les files del PSC Miquel Iceta va apel·lar al “sentit comú”: “No es pot fer una investidura sense la presència del candidat”, va insistir, “ni es pot governar Catalunya des de fora de Catalunya”.

Per la seva banda, els comuns van reconèixer les dificultats que els partits independentistes s’han trobat per investir un candidat a la presidència. El líder de la formació, Xavier Domènech, va qualificar d’“injusta” la situació jurídica de Puigdemont, però al mateix temps va retreure a JxCat que actuï al dictat “del que digui Puigdemont”. “El Parlament és aquí”, va insistir el diputat, que va sentenciar, parafrasejant Espriu: “De vegades és just i necessari que un home se sacrifiqui per un poble, però mai ho és que un poble se sacrifiqui per un sol home”.

Aprovada la llei al Parlament, avui totes les mirades tornen a Berlín. Puigdemont decideix.

stats