Política 06/07/2017

Parlon assegura que els alcaldes del PSC "no seran els culpables" que l'1-O no es pugui votar

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet critica que el Govern passi la pressió als ajuntaments i creu que "l'1 d'octubre la gent podrà votar lliurement a qualsevol ciutat". La Generalitat ja preveu habilitar els col·legis electorals en aquelles ciutats que es neguin a col·laborar amb el referèndum

Aleix Moldes
2 min
Núria Parlon ha participat en un debat sobre les esquerres a la UPEC

Barcelona"L'1 d'octubre la gent podrà votar lliurement a qualsevol ciutat. Els alcaldes i alcaldesses no seran els culpables que no es pugui votar". D'aquesta manera s'ha posicionat l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i membre de l'executiva del PSOE, Núria Parlon, respecte als plans de convocatòria del referèndum per part del Govern. Això no significa que els alcaldes socialistes col·laborin amb la consulta -la decisió del partit és que no cediran els col·legis electorals-, però tampoc s'oposaran al fet que la Generalitat habiliti punts de votació a les ciutats governades pel PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant una taula rodona a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC), Parlon ha debatut sobre el futur de les esquerres i també sobre el referèndum amb representants d'ERC, Catalunya en Comú i la CUP. L'alcaldessa de Santa Coloma s'ha desmarcat de l'1-O, ha negat que Catalunya tingui dret a l'autodeterminació i ha defensat la millora de l'autogovern a partir de la reforma de la constitució espanyola. En tot cas, ha remarcat que els alcaldes catalans no seran un obstacle en el referèndum "sense garanties" que planteja l'executiu.

Parlon ha criticat que la Generalitat hagi volgut traslladar la pressió als alcaldes i ha considerat que la llei del referèndum no resol els problemes."Em sembla poc elegant situar la pressió sobre els alcaldes", ha insistit. A més, ha criticat els problemes que, segons ella, incorpora la llei: "No comparteixo que la llei digui que, independentment de la participació, si surt el 'sí' es declararà la independència de manera unilateral", ha apuntat.

Els alcaldes del PSC demanaran que el secretari municipal elabori un informe sobre la legalitat de l'1-O quan el Govern signi el decret de convocatòria. Aquest serà el document en què basaran la seva decisió. Si el referèndum no compleix amb la legalitat vigent, els socialistes se'n desmarcaran formalment, tot i que hi ha alcaldes que ja s'han mostrat disposats a participar-hi, fins i tot anant-hi a votar.

stats