Política 29/10/2012

Pascual Sala, president del TC: "El referèndum és una competència exclusiva de l'Estat, es digui com es digui"

En una entrevista a 'La Razón', adverteix que si la consulta que vol fer Artur Mas trepitja el que la Constitució entén per referèndum serà "senzillament il·legal". "Vull creure que no està en perill la unitat d'Espanya", afirma

Ara
2 min

BarcelonaEl president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, adverteix el Govern i el Parlament de Catalunya que una consulta d'autodeterminació que intenti fer-se segons els paràmetres d'un referèndum serà considerada il·legal. "La Constitució estableix clarament quines són les competències per convocar-lo, i un referèndum que no s'ajusti [a aquests preceptes] seria senzillament inconstitucional o il·legal", diu en una entrevista a 'La Razón'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'entrevista, Pascual Sala detalla què s'entén per referèndum: "Hi ha dues sentències, la del pla Ibarretxe i la de l'Estatut, que estableixen que el referèndum és una competència exclusiva de l'Estat, una consulta popular que té diverses notes: assenyala al cos electoral i es fa servir cens electoral; se substancia segons un procediment purament electoral amb els recursos i les garanties jurisdiccionals d'un procediment electoral, i no es pot equiparar amb les consultes populars dels ajuntaments i les comunitats autònomes, perquè aquestes entren dins l'àmbit de les seves competències i el referèndum és una competència exclusiva de l'Estat, que utilitza el cens electoral i les altres característiques comentades".

I afegeix: "Quan es donen aquestes quatre característiques, es digui com es digui, això és un referèndum i no el pot convocar una comunitat autònoma perquè és competència exclusiva de l'Estat". Sala diu que la llei és ben clara i no és partidari de recuperar el delicte de convocatòria de referèndum il·legal, tal com va fer el govern d'Aznar per dissuadir el lehendakari Ibarretxe. El full de ruta del president de la Generalitat, Artur Mas, preveu pactar un referèndum d'independència amb Madrid i, si l'Estat no l'accepta, convocar una consulta, un cop aprovada la llei de consultes al Parlament de Catalunya.

En l'entrevista, el president del TC no veu possible que Catalunya s'independentitzi: "Vull creure que no està en perill la unitat d'Espanya, però seria desitjable que no fos real. Sense cap dubte, això que s'està produint és important". Sala també admet les singularitats catalanes: "Cal reconèixer que hi ha unes peculiaritats i signes d'identitat, per exemple a Catalunya, que no són un invent, per dir-ho d'alguna manera, dels catalans, sinó que enfonsen les arrels en la seva història més antiga". I conclou: "La llei, fins i tot el sistema de finançament de les comunitats autònomes, és perfectament modificable".

stats