Política 03/08/2020

El PDECat estudiarà fer excepcions sobre la doble militància amb JxCat

Marc Solsona assegura que només un 5% dels afiliats s'han donat de baixa del partit

Anna Mascaró
2 min
El PDECat reforça Marc Solsona de cara a l'ordenació de JxCat

BarcelonaLes negociacions entre JxCat i el PDECat continuen obertes encara que l'escenari canvia. Les dimissions dels afins a Carles Puigdemont de la direcció del PDECat i l'elecció que ha fet l'expresident de la seva nova executiva han clarificat les posicions. Entre altres coses, el partit dirigit per David Bonvehí ha de decidir ara com actuar davant els casos de doble militància entre les dues formacions, ja que els estatuts del PDECat la prohibeixen. El portaveu de la formació, Marc Solsona, ha recalcat aquest dilluns en roda de premsa que són "dos partits treballant per arribar a acords electorals" i ha deixat la porta oberta a que es produeixin "excepcions" pel que fa a la impossibilitat de compaginar dues militàncies.

"Els estatuts són clars, però en el consell nacional es va instar a fer un informe a l'hora de valorar com encarem els casos puntuals, per saber si hi pot haver algun tipus d'excepció", ha assegurat Solsona, que ha detallat que és la "comissió d'ètica" (presidida per l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que ha donat suport a la creació de Junts) qui pot interpretar la qüestió. "No estem obrint la porta a la doble militància, el que sí que farem és estudiar cas per cas", ha recalcat.

El portaveu ha denunciat el que considera "una intencionalitat política o mediàtica" de "fer que el PDECat executi les baixes dels seus associats" quan, al seu parer, és cada associat qui ha de fer el pas. "La militància sap que el PDECat no preveu la doble militància", ha exposat: "Més que fixar uns terminis per poder executar o no una obertura de l'expedient, apel·lem l'associat a prendre les seves pròpies decisions". Preguntat pel fet que dirigents de JxCat (començant per Carles Puigdemont i Jordi Turull, president i vicepresident de la nova formació, respectivament) no hagin estripat encara el carnet del PDECat, Solsona s'ha limitat a apel·lar al "sentit comú de tots els associats". "Intentem buscar la suma que ens permeti multiplicar", ha afegit. En la seva compareixença, el portaveu del PDECat ha xifrat en un 5% del total de la militància el nombre de baixes que s'han produït en el marc de la reordenació de JxCat.

Solsona ha considerat que JxCat ha "marcat els seus tempos" durant el període de negociació i ha reivindicat que es busquen "acords electorals entre dos partits" diferenciats. En aquest sentit, ha assegurat que se substituiran "les vacants" dels dirigents que han deixat el PDECat per passar a Junts, a qui ha agraït "la feina feta" al capdavant del partit.

stats