Partits

El PDECat posa punt final a la seva història

El congrés de la formació ha decidit no continuar l'activitat política després de quedar sense representació

2 min
El president del PDECat, David Bonvehí

BarcelonaEl PDECat ha decidit posar punt final a la seva història. El president del partit, David Bonvehí, ha anunciat la decisió a tots els militants a través d'una carta remesa aquest dissabte, després que el congrés de la formació hagi decidit "deixar aturada i no continuar" l'activitat política per una àmplia majoria. La determinació arriba després d'un procés de reflexió que va obrir el mateix Bonvehí després de les eleccions espanyoles del 23-J, en què el PDECat es va quedar sense representació. La candidatura encapçalada per l'exdiputat Roger Montañola, anomenada PDECat-Espai CiU, va obtenir només 31.687 vots. Un resultat que ell mateix va qualificar de "derrota sense pal·liatius".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, aquest no era el primer fracàs que s'emportava el PDECat en unes eleccions, ja que el cop més dur va arribar ara fa dos anys, quan Àngels Chacón tampoc va aconseguir representació al Parlament de Catalunya en les eleccions del 14 de febrer. Després d'aquell episodi, el Congrés de Diputats era l'única cambra parlamentària en què el PDECat hi era, ja que els seus quatre diputats s'havien escindit del grup de Junts quan Bonvehí i l'expresident Carles Puigdemont van partir peres (el 2019 encara s'havien presentat conjuntament).

¿Què en quedava, doncs, ara, del Partit Demòcrata? Compta amb 187 regidors i alguna alcaldia –la més important, Mollerussa, amb Marc Solsona–, però sota una marca blanca anomenada Ara Pacte Local –en les darreres municipals ja no es van presentar amb les sigles visibles del PDECat.

Concurs de creditors

Amb la decisió de tancar la barraca, hi ha la possibilitat que el partit es vegi ara immers en un concurs de creditors, tot i que encara no ho ha anunciat oficialment. La pèrdua de representació a les cambres parlamentàries va ser un cop important per als seus ingressos, de manera que Bonvehí es va quedar amb poc marge per seguir amb l'acció política. Ara han estat el conjunt de militants els que han decidit posar-hi fi, després d'una història plena de turbulències des de la creació del partit l'any 2016.

El PDECat va néixer el juliol d'ara fa set anys, després que Convergència decidís la seva autoliquidació. Els seus primers líders van ser Marta Pascal i David Bonvehí, que mai van acabar d'entendre's amb el màxim líder institucional d'aquell moment: Carles Puigdemont. Malgrat compartir espai polític, el PDECat sempre va apostar per una via més pragmàtica que el cap de l'executiu català, i van mantenir fortes discrepàncies durant el Procés i, sobretot, en el referèndum de l'1-O. Arran d'aquesta desconfiança, Puigdemont va decidir impulsar el seu propi partit, Junts per Catalunya, l'any 2017, del qual Bonvehí es va acabar desmarcant l'any 2020: les dues formacions es van escindir i van decidir fer el seu propi camí. Ara, després de tres anys d'emprendre l'aventura en solitari, la trajectòria del Partit Demòcrata s'ha acabat.

stats