Política 08/08/2017

Pedro Quevedo, el 'diputat 176': "Mig Espanya em va pressionar perquè investís Rajoy"

El diputat de Nova Canàries assegura que va donar suport als pressupostos perquè era una oportunitat "històrica" per a l'arxipèlag i que ara la gent el felicita pel carrer

Efe
4 min
L’equilibrisme incert de Rajoy amb els nacionalistes canaris

Las Palmas de Gran CanariaEl parlamentari de Nova Canàries Pedro Quevedo assegura que, des que algú li va penjar l'etiqueta del 'diputat 176', va rebre "pressions de mig Espanya" perquè facilités amb el seu vot la investidura de Mariano Rajoy, "com si el destí del món mundial depengués d'això". Un dels protagonistes de la primera part de la legislatura, confessa en una entrevista amb Efe que sospita que fins i tot al PSOE –partit amb qui va concórrer a les eleccions generals– hi va haver qui va pensar que seria més còmode que Rajoy tornés al govern espanyol amb el seu vot més que amb l'abstenció de diputats socialistes, com després va passar, "però ningú es va atrevir ni tan sols a insinuar-ho".

Pedro Quevedo sap que el seu vot a favor dels pressupostos de l'Estat del 2017 i la seva abstenció davant el sostre de despesa del 2018 han molestat una part del PSOE, però defensa que ell no ha vulnerat en cap moment l'acord signat per NC amb els socialistes. El diputat nacionalista subratlla que va votar a favor de la investidura fallida de Pedro Sánchez i després es va oposar a la de Rajoy, de manera que "ningú podrà dir" que Nova Canàries va impedir "el canvi polític a Espanya", una responsabilitat que ell suggereix passar a Podem.

Quevedo no creu que Podem s'hagi penedit de no haver votat Pedro Sánchez, "perquè volien impedir tant sí com no que hi hagués un president socialista", ja que, des del seu punt de vista, l'estratègia del partit de Pablo Iglesias era clara: forçar unes noves eleccions, guanyar el PSOE i fer així el 'sorpasso'. Però va passar el contrari, recorda, i ara no veu cap possibilitat de formar un govern alternatiu. "Hi ha un antecedent recent: la moció de censura. Si en aquesta moció el senyor Iglesias va poder sumar algun suport, la veritat és que els va perdre tots", argumenta Quevedo.

Crítiques a Pablo Iglesias

El diputat canari no amaga tampoc el seu enuig amb Pablo Iglesias, amb el qual no ha arribat a tractar personalment, però a qui retreu que s'hagi atrevit a "donar-li instruccions" sobre el que havia de votar o no i, a més, "menyspreï" Nova Canàries, referint-se a ell sempre com si fos un diputat del PSOE. "No ho podem tolerar. A qui es comporta així, a les Canàries l'anomenem amb una paraula de dues síl·labes que ho explica perfecte i que evitaré repetir", diu, en al·lusió al despectiu 'godo'.

Pere Quevedo pensa que la direcció de Podem peca d'una "malaltia que és comuna a esquerres i dretes: el centralisme", i que, en realitat, els seus atacs no estan dirigits a Nova Canàries: "El senyor Iglesias treballa en la clau de tensar el PSOE. I ha decidit que la millor manera de donar-li patates al PSOE és fer-ho al darrere d'aquest diputat que li parla".

Objectiu: no malgastar una ocasió "històrica" per a Canàries

Respecte al seu vot a favor del pressupost del 2017, el parlamentari de NC argumenta que una cosa és "combatre les polítiques ultraliberals del PP" i intentar desmuntar les seves "contrareformes" de legislatures passades –que diu que ho fa cada dia–, i una altra, malgastar una ocasió "històrica" per a Canàries.

Quevedo sosté que Canàries ha estat repetidament "maltractada" pel govern central i que la factura de convenis incomplerts, inversions retirades o minva de finançament autonòmic ascendeix a no menys de 5.000 milions d'euros en els últims cinc anys. El diputat nacionalista apel·la, però, al realisme i reconeix que si hagués posat aquest balanç sobre la taula del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a l'inici de la negociació, aquesta hauria naufragat. No obstant això, subratlla que les seves esmenes al pressupost del 2017 han reportat a Canàries uns 500 milions.

Pere Quevedo assegura que els seus socis del PSOE han sabut entendre que el seu vot al pressupost responia a això, un tema "singular": "¿Com expliquem nosaltres que, després d'un munt d'anys en els quals les Canàries han estat maltractades, ara que tenim l'oportunitat de corregir-ho en part i de generar polítiques que poden ser determinants per al futur d'aquesta terra mirem cap a una altra banda?".

"Tothom ens felicita"

Entre altres èxits, destaca el fet d'haver aconseguit elevar al 75% el descompte de resident per als vols entre illes, fet que ha suposat "tota una revolució", perquè hi havia gent que no es desplaçava d'illa a illa pel cost dels bitllets. "Jo ara no puc anar pel carrer sense que em parin. Tothom ens felicita per això".

El diputat nacionalista diu que el preocupa que el govern de Canàries (CC) "no estigui a l'altura" i no sàpiga gestionar els recursos addicionals que ha obtingut, i també reitera la seva advertència al PP perquè no doni per fet el seu suport al pressupost del 2018.

El seu vot, remarca, dependrà en primer lloc que es compleixin altres qüestions que estan en el seu acord amb el PP per al 2017, com ara propiciar una reforma electoral a les Canàries i gestionar davant Brussel·les un marc que permeti posar preus màxims i obligacions de servei públic als vols entre les illes i la Península.

Quevedo recorda que, al contrari de la resta d'espanyols, els canaris no tenen carreteres ni tren.

stats