Política 28/07/2014

Rajoy i el nou líder del PSOE es reuneixen aquest dilluns amb el debat sobiranista de Catalunya com a eix principal

La trobada, prevista per a la tarda, es produeix dos dies abans de la reunió Mas-Rajoy de dimecres

Efe
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, mantindran aquest dilluns a la tarda la primera reunió al Palau de la Moncloa, en què constataran les diferències entre els seus projectes però sondejaran possibilitats d'acord en assumptes d'Estat com el procés sobiranista a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'endemà que el Congrés extraordinari del PSOE ratifiqués Sánchez com a nou secretari general del partit, el nou líder socialista i el cap de l'executiu espanyol tindran l'oportunitat d'intercanviar punts de vista sobre la situació política i econòmica del país.

Rajoy acudeix a l'entrevista amb l'ànim de mantenir el mateix grau d'interlocució i acord que va aconseguir amb el seu antecessor, Alfredo Pérez Rubalcaba, en els grans assumptes d'Estat, i disposat a conèixer les propostes econòmiques del nou líder del PSOE. Així ho va explicar divendres passat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va dir que la relació entre Rajoy i Rubalcaba "era de confiança i lleialtat", i esperen que es pugui mantenir amb Sánchez.

La voluntat de Rajoy és tenir "una comunicació general" amb el nou líder socialista, i "si és possible, una interlocució, un acord, en els grans assumptes d'Estat".

Rajoy vol conèixer la posició de Sánchez en diversos temes econòmics i també en una qüestió que considera essencial: el procés sobiranista català.

La reunió amb Sánchez se celebrarà dos dies abans de la que mantindrà el cap del govern espanyol amb Artur Mas, i l'executiu espanyol vol conèixer de primera mà la posició del nou líder del PSOE.

Sánchez ha defensat la postura que fins ara havia abanderat també Alfredo Pérez Rubalcaba: apostar per una reforma de la Constitució.

És el que va reiterar ahir en la seva intervenció de clausura del congrés extraordinari del PSOE, en què va insistir que la proposta federalista que postula és l'única via que garanteix la unió dels pobles d'Espanya.

A més, va animar els catalans a "alliberar-se" de l'atur i la corrupció, que "n'hi ha molta, a Catalunya", en al·lusió a la confessió de l'expresident Jordi Pujol, en comptes d'anar-se'n d'Espanya.

Malgrat la diferència de criteris respecte de la necessitat de la reforma constitucional, Rajoy i Sánchez sí que coincideixen en el rebuig a la consulta sobiranista que planteja Catalunya.

On hi ha escasses possibilitats d'acord és en altres assumptes, com en la política econòmica –Sánchez va reiterar ahir que la seva primera mesura com a president del govern espanyol seria derogar la reforma laboral– o en l'elecció directa d'alcaldes que ha proposat Rajoy.

Davant aquesta iniciativa, va avançar ahir que li etzibarà un "clar i rotund no" i va assegurar que si Rajoy vol de veritat una regeneració democràtica, "que agafi l'escombra i comenci a escombrar casa seva", en referència als casos de corrupció al PP.

stats