Política 01/06/2018

Pedro Sánchez ja és el nou president espanyol

El socialista venç la moció de censura a Rajoy amb el suport de Podem, ERC, el PDECat, el PNB i Bildu

Maiol Roger
2 min
Pedro Sánchez, fotografiat per una allau de fotògrafs després de guanyar la moció de censura

MadridPedro Sánchez ja és president del govern espanyol. El Congrés ha aprovat amb els vots a favor del PSOE, Podem, ERC, el PDECat, el PNB i Bildu la moció de censura contra Mariano Rajoy, que després de set anys de presidència cau per la sentència del cas Gürtel. "Avui guanya la democràcia", ha celebrat Sánchez just abans de la votació, en una declaració prèvia al comiat de Rajoy de l'hemicicle: "Ha sigut un honor deixar Espanya millor de com la vaig trobar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy s'ha acostat a la bancada de Sánchez per felicitar-lo immediatament després que Ana Pastor, la presidenta del Congrés, anunciés el resultat de la votació. La mateixa Pastor també ha felicitat el nou president, així com el líder de Ciutadans, Albert Rivera, el de Podem, Pablo Iglesias, i la resta de portaveus de la cambra. Mentre els diputats socialistes aplaudien Sánchez, els de Podem celebraven la fi de Rajoy al crit de "Sí se puede, sí se puede".

Rajoy felicita a Sánchez després que el líder del PSOE hagi guanyat la moció de censura

El socialista ha vençut, i torna al Congrés com a diputat gràcies a una moció de censura llampec que va registrar fa tot just una setmana. Comptava amb el vent a favor del rebuig a la sentència de la Gürtel, però havia de competir amb el fet que el PNB acabava de salvar Rajoy amb la votació dels pressupostos. Però la jugada del PP de fixar la moció immediatament li va acabar jugant en contra: la pressió per la corrupció ha pesat més en els bascos que les promeses d'uns comptes que Sánchez ha promès respectar, i els cinc vots dels 'jeltzales' han sigut decisius. També els dels independentistes catalans, a qui ha insistit que obrirà una nova etapa de diàleg amb la Generalitat.

Pedro Sánchez serà a tots els efectes president quan prometi o juri el càrrec davant del rei. Un cop ho faci, haurà d'escollir un govern que serà observat amb lupa: amb crítics dins el partit, haurà de decidir si hi posa noms de tots els sectors o es rodeja dels seus; en plena crisi a Catalunya, la quota catalana marcarà el to que vol imprimir en el Procés i indicarà si té intenció de complir la promesa de diàleg; i en una etapa que s'albira dificilíssima per a la governabilitat, els ministres hauran de tenir prou experiència per esquivar les traves de l'oposició.

El PSOE pensa en un mandat curt per després encarar eleccions en les millors condicions. Sánchez tindrà govern amb 85 diputats de 350, que ha arribat a la majoria de 176 diputats pel rebuig que genera Mariano Rajoy però que no compta amb la confiança dels partits que l'han votat per tenir estabilitat parlamentària. Sánchez ja és president d'Espanya, però ara comença el més difícil: governar.

stats