Governabilitat a l'Estat

El PSOE evita el debat sobre un futur sense Sánchez

El partit remou cel i terra perquè no dimiteixi i s'espera una gran mobilització aquest dissabte a Ferraz

3 min
Pedro Sánchez i María Jesús Montero en una imatge recent 
al Congrés.

Madrid"No ho sé, no ho sé, no ho sé", repeteix una persona de l'executiva del PSOE, al preguntar-li per l'escenari en què quedaria el partit si Pedro Sánchez anuncia que dimiteix. "No elucubrem", s'expressava en el mateix sentit aquest divendres el portaveu parlamentari, Patxi López, en una compareixença al Congrés. I qui hauria de ser la presidenta en funcions, María Jesús Montero, també evitava imaginar-se en aquest càrrec. El partit està totalment entregat al seu líder, i per això defuig el debat successori, a mercè de la decisió personal de Sánchez, que fa 48 hores que reflexiona sobre el seu futur. Tots els esforços estan destinats a convèncer-lo per quedar-se i aquest serà el missatge que sortirà del comitè federal d'aquest dissabte a la seu de Ferraz, on es concentraran milers de persones d'arreu de l'Estat. Les intervencions, normalment a porta tancada, seran obertes i hi haurà una pantalla per seguir-les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La incertesa pel que pugui decidir el president espanyol ha paralitzat el PSOE, absolutament a l'expectativa i "en xoc", tal com indiquen fonts socialistes. Per això la comissió de llistes electorals, que s'havia de reunir aquest divendres per elaborar la candidatura dels comicis europeus del 9 de juny, s'ha ajornat fins dimarts. Fonts de la formació expliquen a l'ARA que ningú vol posar-se a parlar de llistes amb aquests "ànims", tenint en compte que pot fer-se la setmana vinent amb el panorama ja aclarit. Això sí, el comitè federal de dissabte se celebrarà igualment, per bé que si d'entrada havia de servir simplement per ratificar Teresa Ribera com a número 1 de la llista al Parlament Europeu, ara servirà per fer pinya amb Sánchez.

La mobilització perquè el cap de l'executiu estatal no dimiteixi ha entrat en una nova fase. El PSOE pretén viralitzar a X el hashtag #pedronoterindas, uns 2.500 alcaldes socialistes han firmat un manifest de suport i les mostres de solidaritat han arribat fins i tot des de fora de l'Estat. "Pedro, claro que vale la pena", diu el cartell que ha creat el partit, que també ha difós un vídeo on càrrecs territorials li expressen que "val la pena". "No sabem què farà el president. Des d'aquí li volem dir que val la pena. Ell ho sap, ha valgut la pena el que ha fet aquest govern per als treballadors, les dones, els joves. Hem d'entendre que les coses que valen la pena cal cuidar-les i defensar-les davant dels atacs. Tots estem al darrere del president Pedro Sánchez", manifestava López.

Des de la perspectiva internacional, han arribat adhesions del president del Brasil, Lula da Silva, que ha trucat al cap de l'executiu de l'Estat; i també hi ha parlat el líder dels socialistes portuguesos, Pedro Nuno Santos. A través de les xarxes s'hi han solidaritzat el primer ministre albanès, Edi Rama; el cap de files dels socialistes europeus, Nicolas Schmit, així com el colombià Gustavo Petro. L'onada de suports a Sánchez és una "autèntica presa de pèl", a ulls de la dirigent del PP Ester Muñoz, que ha fet un polèmic paral·lelisme amb ETA. "En un país en què milers de càrrecs públics tenien l'amenaça d'ETA d'acabar amb les seves vides només pel fet de formar part d'una llista, malgrat això, continuaven en el seu càrrec", ha piulat.

L'extrema dreta continua l'ofensiva

En paral·lel, l'extrema dreta continua la seva ofensiva contra Begoña Gómez. Si Manos Limpias assumia dijous les febleses de la seva querella –admetia que es basava en publicacions als mitjans que podien ser falses–, aquest divendres l'entitat ultraconservadora Hazte Oír també s'ha querellat contra la parella del president espanyol per presumpte tràfic d'influències. En el seu cas, asseguren, la denúncia està "fonamentada i incideix en fets i informacions de manera cronològica i rigorosa". Fins ara, Sánchez i la resta de ministres havien assenyalat les denúncies, però no havien estès la crítica a l'estament judicial. Han estat fent equilibris calculats per criticar un suposat lawfare sense esmentar el terme i no atacar directament el jutge que ha admès la querella. Ara bé, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha decidit fer el pas. "Aquesta querella no té cap contingut incriminatori, es basa en falsedat i crec que l'única resolució factible, i per això em sumo al criteri de la Fiscalia, hauria sigut arxivar-la. [...] Perdó, en sis anys no m'he pronunciat mai [sobre decisions judicials], però em veig gairebé amb l'obligació", ha manifestat Marlaska, magistrat en situació de serveis especials.

stats