DIADA NACIONAL
Política 10/09/2014

Pere Arquillué, Emma Vilarasau i Clara Segura reivindiquen les llibertats perdudes

La Llotja de Mar acull l'acte artístic i musical posterior a l'ofrena al Fossar i en què han estat protagonistes els poemes i les peces que commemoraven la Guerra de Successió i la defensa de l'autogovern

O. March / R. Tugas
2 min

BarcelonaEls actors Pere Arquillué, Emma Vilarasau i Clara Segura han estat els grans protagonistes de l'acte artístic i musical de la Diada que ha tingut lloc aquest dimecres al vespre a la Llotja de Mar, just després de l'ofrena floral al Fossar de les Moreres, amb la presència d'Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Així mateix, hi han assistit representants de tots els partits excepte PP i C's –a diferència de l'acte del Fossar, també hi havia el PSC–. Durant prop de tres quarts d'hora, els actors han recitat poemes i cites referents a la Guerra de Successió i a les llibertats perdudes de Catalunya, tot i que ha iniciat l'acte Jordi Savall i els solistes de la Capella Reial de Catalunya amb el tema 'Catalunya en altre temps', que recorda: "Catalunya en altre temps ella sola es governava i es feien les seves lleis en sa llengua i no en cap altra. Plora, plora, Catalunya, que ja no et governes ara".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Posteriorment, Arquillué ha recitat '1714', de Josep Carner –"Homes callats, coberts de sang i sutge, alcen l'esguard impenitent, que jutja: poble vençut que sobreviu als reis"–; a Vilarasau li ha tocat '11 de setembre', de Josep Maria de Segarra –"I Catalunya tindrà el pit revolt i pensarà més clars els pensaments i durà més empenta dins les venes, i tot plegat li haurà esmolat les dents per rompre les cadenes!"–; Segura ha optat per la prosa anònima 'Carta a la meva neboda' –"Els catalans, sense distinció de parers polítics, han tingut l'11 de setembre per una data de reivindicació comuna i de memòria per les llibertats perdudes"–, i de nou Arquillué ha recitat l''Oda a Barcelona'. Entremig, Maria del Mar Bonet ha cantat 'Salve', de Miquel Palol, amb Lluís Vidal al piano; Pere Martínez ha cantat 'Boca seca', de Narcís Comadira, i també hi ha hagut una actuació del Quartet Casals i 'El cant dels ocells' per part de Jordi Savall.

Finalment, Arquillué, Vilarasau i Segura han recitat frases sobre conceptes com la llibertat, la democràcia o Catalunya de poetes, intel·lectuals i historiadors com Martin Luther King –la seva famosa cita que comença amb "Tinc un somni..."–, Joan Salvat-Papasseit, Maria Aurèlia Capmany –"La consciència de classe sorgeix per la necessitat d'afirmar-se enfront d'una altra classe opressora. Amb les nacionalitats passa una cosa semblant"–, Carles Riba, Maria Mercè Marçal –"A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel"–, Jaume Brossa, Montserrat Roig, Joan Miró, Joan Solà, Jaume Vicens Vives, Josep Romeu, Joan Maragall –"Catalunya és Catalunya perquè fa olor de ginesta"– i Miquel Martí i Pol. L'acte ha culminat amb 'El cant de la senyera'.

stats