Política 01/04/2013

Interior insta la Fiscalia a actuar contra Barrena i Zabaleta per enaltiment del terrorisme

El portaveu de Sortu va acusar els estats espanyol i francès de la mort de Thierry, i el coordinador d'Aralar va qualificar els etarres de "lluitadors"

Efe
2 min
Pernando Barrena, dijous als carrers de Vitòria, la capital política basca, durant l'entrevista per l'ARA.

MadridEl ministeri d'Interior ha enviat a la Fiscalia unes declaracions recents del portaveu de Sortu, Pernando Barrena, i del coordinador d'Aralar, Patxi Zabaleta, perquè considera que poden haver incorregut en un delicte d'enaltiment del terrorisme. Fonts del govern espanyol han informat d'aquesta decisió, després que Barrena afirmés diumenge durant l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria Basca) que la mort de l'excap d'ETA Xabier López Peña 'Thierry', a qui va qualificar com "un pres polític basc", ha sigut "conseqüència de l'actitud dels estats que neguen qualsevol tipus de solució al conflicte polític basc". "La mort d'una persona a la presó, dispersada a més de mil quilòmetres del seu lloc de residència, en unes condicions de privació de llibertat deplorables pel que fa al tractament i aïllament, és una conseqüència de tota aquesta situació, aquesta posició de Madrid i París d'allargar les solucions que necessita el conflicte polític basc", va assegurar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, Zabaleta va dir el març passat que no es pot equiparar mercenaris, "com eren els del GAL o el Batallón Vasco Español", amb "lluitadors" que van actuar "convençuts" de la necessitat de l'ús de la violència per aconseguir la independència o fer una revolució, en referència als presos d'ETA. En una entrevista a Ràdio Euskadi, el coordinador d'Aralar, partit integrat en EH Bildu, va fer aquestes reflexions després de mostrar-se d'acord amb les paraules de la portaveu d'aquesta coalició al Parlament basc, Laura Mintegi, que va definir l'assassinat del socialista Fernando Buesa com "una mort per causes polítiques".

Les fonts han indicat, a més, que Interior prepara ja tot el material relatiu a l'homenatge que Sortu va dedicar a l'excap etarra diumenge i que serà enviat pròximament a la Fiscalia, que haurà de pronunciar-se sobre si el contingut d'aquests actes és constitutiu d'un delicte d'enaltiment del terrorisme. L'excap d'ETA empresonat a França Xabier López Peña 'Thierry' va morir el passat 30 de març a París després d'haver sigut hospitalitzat l'11 de març per problemes cardiovasculars.

stats