CANVI DE CICLE
Política 27/07/2015

Sortu aposta per una aliança entre l'esquerra transformadora de l'Estat i les esquerres independentistes

Els abertzales reclamen que aquestes formacions uneixin forces per "trencar el règim del 78" i defensar el dret a decidir

Efe
3 min
Pernando Barrena y Amaia Izko, portaveus de Sortu / EFE

Usurbil (Guipúscoa)El portaveu de Sortu, Pernando Barrena, ha emplaçat a "unir forces amb l'esquerra transformadora de l'Estat" per, juntament amb l'"esquerra independentista de Galiza i els Països Catalans, trencar amb el règim del 78", en al·lusió de la Constitució. A més, ha destacat que "la col·laboració entre tots pot ser un actiu a tenir en compte per plantejar l'exigència del respecte al dret a decidir". Barrena ha comparegut, al costat de la també portaveu Amaia Izko, en una roda de premsa celebrada a la localitat guipuscoana d'Usurbil, on el Consell Nacional de Sortu ha celebrat una reunió per valorar l'actual moment polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent abertzale ha afirmat que 37 anys després de l'inici de la transició espanyola "la reforma de la reforma del règim franquista està totalment en entredit". Segons la seva opinió, "els suports que es pretenien utilitzar per a la reforma del règim del 78 han demostrat estar podrits i el sistema que es basava en el bipartidisme i l'alternança en el govern del PP i el PSOE està tocat i enfonsat". En aquesta línia, ha considerat que tot això s'està "aguditzant d'una manera extraordinària" perquè Catalunya "se'n va, i perquè té definit un full de ruta molt potent, molt solvent, i sobretot, que gaudeix d'un suport polític i social majoritari".

El portaveu de Sortu ha reafirmat el "encert" de l'esquerra abertzale amb "la posició insubornable en favor de la ruptura democràtica i de denúncia del frau de la reforma espanyola" i ha insistit que, en l'actualitat, "aconseguir la ruptura democràtica segueix sent imprescindible per a Euskal Herria".

D'aquesta manera, ha criticat que PSOE i PP "estan implicats en una operació d'estat" que té com a objectiu "culminar la reforma de la reforma del règim franquista" i ha considerat que el principal "agafador" de tots dos és "negar el dret a decidir a totes les nacions de l'Estat amb vehemència i des d'una posició d'abús".

Per Sortu, "la ruptura democràtica amb el franquisme és ja inevitable". Per això, ha manifestat que els independentistes i la gent de l'esquerra estan "ja preparats per impulsar-la amb ànim constructiu". "Als independentistes no ens han de fer mal treballar al costat dels qui volen de veritat canviar les coses a l'estat espanyol", ha insistit.

No als acords amb PP i PSOE

Per això, ha demanat a "tots els que estiguin pensant en com ser actius per al canvi" que no plantegin acords ni amb el PP ni amb el PSOE. "Cap acord amb els que neguen als bascos el dret a decidir lliurement el seu futur, però, al seu torn, concedeixen aquest dret a la Troica i a l'economia especulativa", ha emfatitzat.

Barrena ha assenyalat que el principal objectiu de Sortu serà "fer realitat l'exercici del dret a decidir per a tota la ciutadania basca, tot això en el camí de la consecució de l'Estat basc", i ha reiterat que la societat basca és "prou madura i està preparada per prendre les decisions que li correspon i ser protagonista del seu futur". "No és possible establir traves a la voluntat majoritària de la ciutadania, ni aquí ni tampoc a Catalunya. No hi ha ni hi haurà cap article en la Constitució espanyola que pugui aturar la lliure voluntat de la ciutadania basca, ni el 155 ni cap altre", ha remarcat.

El portaveu abertzale ha assenyalat que, per a tot això, cal que Sortu sigui "una eina política cada vegada més efectiva", així com una esquerra abertzale "encara més cohesionada, més àmplia i més forta per consolidar l'aposta per la pau i la llibertat d'aquest país". "Som els dipositaris d'una lluita de moltíssims anys, i els desafiaments als quals haurem de fer front en els propers mesos i anys necessiten una esquerra abertzale ferma i unida. Cal que tots actuem a l'uníson en un moment en què s'obren noves oportunitats per deixar anar amarres amb el règim del 78", ha conclòs.

stats