Política 17/09/2017

960 personalitats del món cultural, social i sindical signen un manifest que qualifica l'1-O d"estafa antidemocràtica"

L'escrit apareix publicat a 'El País' aquest diumenge i el signen personalitats com Isabel Coixet, Javier Mariscal, Juan Marsé, Rosa Maria Sardà i Javier Cercas

Acn
2 min
Captura de la web de l'associació Recortes Cero en què es qualifica el referèndum de l'1-O d'"estafa antidemocràtica"

Barcelona'El País' publica aquest diumenge un manifest titulat '1-O: estafa antidemocràtica', signat per 960 personalitats del món cultural, social i sindical, en què denuncien les "condicions antidemocràtiques" de la convocatòria del referèndum i criden a no participar-hi. Segons 'El País', el manifest és finançat pels mateixos signants i promogut per l'associació Recortes Cero, que en anteriors ocasions ha impulsat manifestos per demanar acords entre PSOE, Podem i Cs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El manifest el signen intel·lectuals i artistes que es defineixen d'esquerres, entre els quals hi ha Isabel Coixet, Javier Mariscal, Juan Marsé, Rosa Maria Sardà i Javier Cercas. Donen cinc raons per posicionar-se en contra de l'1-O, que consideren sense garanties: no és "transparent", no hi ha un "mínim de participació", s'ha "marginat l'oposició", es busca una declaració unilateral d'independència i és una "decisió unilateral d'una part minoritària".

"Rebutgem l'1 d'octubre com una trampa antidemocràtica. I cridem a no participar en aquesta convocatòria, que és l'oposat a un exercici de lliure decisió del poble de Catalunya", diu també l'escrit.

El manifest afirma que "qualsevol demòcrata, sigui quina sigui la seva posició davant la independència, ha de rebutjar aquesta convocatòria, impròpia d'una democràcia i tramposa", diu el text. Entre altres arguments, defensen que s'ha "relegat i marginat" l'oposició perquè se sustenta en dues lleis que s'han aprovat "de forma exprés, en un sol dia". I afegeixen que és una "decisió unilateral per part de qui no representa més d'un 36% del cens".

Els signats es defineixen com a persones que rebutgen les polítiques de Rajoy. Dels professionals destacats, 37 són catalans, com la directora de cinema Isabel Coixet, el dissenyador Javier Mariscal, les actrius Mónica Randall, Julieta Serrano i Rosa Maria Sardà, l'escriptor Félix Ovejero i la catedràtica Victoria Camps.

stats