EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 30/03/2011

Personalitats catalanes reclamen la legalització de Sortu i la normalització política del País Basc

En un manifest titulat ‘Declaració per la pau i la democràcia’ que han presentat avui, insten la ciutadania a sumar-se al document de reclamació, que insta al “restabliment de la normalitat democràtica i del respecte als principis universals dels Drets Humans al País Basc”

Marc Colomer
2 min

Barcelona“Reclamem de l’Estat espanyol la restauració de la normalitat democràtica al País Basc, és a dir, el restabliment dels drets d’expressió, de manifestació i de participació política sense exclusions, així com l’adopció de mesures de normalització jurídica en l’àmbit policíac i penitenciari”. D’aquesta manera clou el manifest ‘Declaració per la pau i la democràcia’, que de forma implícita reclama la legalització del nou partit de l’esquerra abertzale per tal d’avançar de forma irreversible cap a un escenari de pau i normalització política al País Basc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el text clama que és “inacceptable l’ús polític de la justícia per limitar drets constitucionals elementals com ara els drets de reunió, afiliació política i de construir candidatures per concórrer a les eleccions”. I encara afegeix que, mentre l’Estat es mantingui immòbil en el conflicte basc, “es farà cada vegada més evident la seva obstinada negativa a acceptar el dret a decidir sobre el seu futur lliurement i democràticament expressat”.

Precisament, els promotors del manifest consideren que “en uns moments d’involució política en el reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat espanyol, Catalunya no pot restar al marge dels esforços imprescindibles perquè tots els pobles puguin defensar la totalitat dels drets i llibertats democràtiques sense restriccions, en el marc de la UE”.

El manifest l’han promogut el periodista Antoni Batista, l’economista Arcadi Oliveres, l’exvicepresident del Govern Josep Lluís Carod-Rovira, el jurista August Gil Matamala, la membre del moviment pacifista Gabriela Serra, l’advocada Gemma Calvet, el membre del moviment antimilitarista Jordi Muñoz, l’expresident d’Òmnium Jordi Porta i l’advocada Roser Ràfols. S’hi han sumat 180 personalitats més de diversos àmbits i ideològicament transversals. A partir d’avui, la ciutadania s’hi pot adherir enviant un correu a pau.demos.paisbasc@gmail.com.

August Gil Matamala ha explicat durant la presentació del manifest –que ha llegit l’actriu Sílvia Bel– que després de “molt de temps en campanya per la pacificació i la normalització política” d’Euskadi, l’acció iniciada amb el manifest tindrà continuïtat. D’entrada, per via d’una “recollida massiva” d’adhesions que els portarà a plantejar futures accions.

stats