Política 03/12/2015

Enfrontament entre Duran i el CEO: la Junta Electoral dóna la raó a la Generalitat

Unió presenta una queixa a la Junta Electoral perquè no surt en les projeccions del Centre d'Estudis d'Opinió

Núria Orriols
2 min
El secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, amb el president del comitè de govern democristià, Josep Antoni Duran i Lleida, ahir durant la reunió del comitè electoral a la Pobla de Mafumet.

BarcelonaEl 18 de novembre Josep Antoni Duran i Lleida va fer una advertiment en una entrevista a Catalunya Ràdio: "Hi haurà notícies [sobre el Centre d'Estudis d'Opinió] en els propers dies". Aquesta va ser la resposta del líder d'Unió a la periodista Mònica Terribas en ser preguntat sobre els resultats del Baròmetre d'Opinió Política del passat mes de novembre, que deixaven Unió sense representació parlamentària. "Miri's bé l'enquesta, no preguntaven per nosaltres", va afegir Duran.

Unió va portar el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) a la Junta Electoral per no haver aparegut en les taules estadístiques del Baròmetre. Es queixaven d'una "omissió injustificada" d'Unió en l'estudi i de l'absència de Duran i Lleida com a líder polític a valorar. Els democristians demanaven una rectificació.

Ara bé, si Duran esperava bones notícies de l'òrgan electoral, no ha estat així. La Junta Electoral ha denegat la queixa a Unió i ha donat la raó a la Generalitat. Considera que per elaborar el baròmetre s'han utilitzat "criteris objectius" que no han vulnerat la legislació en matèria d'enquestes i sondejos.

Com elabora els estudis el CEO?

Des del Centre d'Estudis d'Opinió aclareixen que quan pregunten sobre quin partit prefereixen els ciutadans no ho fan sobre una llista de formacions tancada, sinó que són els enquestats que contesten a qui voldrien votar. Els enquestats que responien Unió no arribaven al mínim de l'1% per entrar en les taules estadístiques.

En el cas de la valoració dels líders polítics, el Centre d'Estudis d'Opinió explica que només pregunten per aquells dirigents de partits amb representació parlamentària. Unió es va quedar fora el Parlament el 27-S.

De moment, fora del Congrés

Amb tot, ahir es va publicar l'enquesta del CEO sobre la situació política a Catalunya, el resultat de la qual tampoc donava representació a Unió al Congrés de Diputats. "Hi ha menys d’un 1% que ens diuen que els votaran. Estan empatats amb el PACMA", va remarcar aquest dimarts el director del Centre d'Estudis d'Opinió.

stats