Política 05/06/2018

La pinça Colau-ICV s'imposa en la pugna per dirigir els comuns

Elisenda Alamany se centrarà en la seva activitat de portaveu al Parlament

Ot Serra
3 min
Xavier Domènech amb Ada Colau en l'acte d'inici de campanya.

BarcelonaLes tensions entre sectors de Catalunya en Comú (CatComú) per la direcció del partit han arribat al límit. La pinça entre Iniciativa (ICV) i un nucli reduït de Barcelona en Comú (BComú) s'ha acabat imposant a la voluntat de Xavier Domènech de confegir una llista que superés el debat de sigles i quotes i, sobretot, s'obrís a incorporar persones independents. El coordinador general dels comuns va encarregar a Marc Parés, membre del nucli del partit, fer una llista des d'aquesta lògica, però es va trobar que la direcció d'ICV –amb David Cid al capdavant– i Adrià Alemany (BComú) havien pactat una candidatura alternativa que incloïa tres noms a la coordinació: Domènech, la portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, i la responsable de política municipal dels ecosocialistes, Candela López, que prefereix mantenir-se al marge de la disputa orgànica i centrar-se en Castelldefels, on vol guanyar l'alcaldia. Després d'un cap de setmana de negociacions, Europa Press va avançar aquest dilluns al vespre que s'havia arribat a un acord perquè sigui Ada Colau qui colideri CatComú conjuntament amb Domènech.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No es donaven les condicions", resumeix una font pròxima al també secretari general de Podem Catalunya, en relació als plantejaments de Parés, que s'ha trobat una oposició frontal a "obrir" el partit. Aquesta veu qualifica "d'opa" el moviment d'ICV i BComú i admet que "ha sigut prou forta" per vèncer en la dialèctica dels dos fronts. "L'últim cartutx era situar Colau i a partir d'aquí ja no es pot continuar", apunta aquesta font. La llista de Parés, doncs, queda enterrada.

En la seva proposta, aquest sector 'crític', que consultat per l'ARA ha preferit no pronunciar-se, deixava fora l'actual portaveu dels comuns a nivell orgànic i al Parlament, Elisenda Alamany, vetada pel seu perfil marcadament sobiranista. Havia sigut una de les principals apostes de l'espai –Parés volia que fes tàndem amb Domènech en la nova direcció–, però ara es dona per fet que no serà a la nova executiva de CatComú. Fonts coneixedores del debat asseguren a l'ARA que es mantindrà com a portaveu a la cambra catalana i que se centrarà en aquesta tasca.

Tàndem Domènech-Colau

Segons relaten fonts pròximes, Colau accepta ser proposada com a colíder de la formació en el marc d'aquesta estratègia i Domènech, finalment, també. "És estrany perquè el pla era un altre", apunten veus implicades en el procés de confluència del nou espai, en entredit per la imposició de la "lògica de partits i de quotes". "Això no anava d'ICV 2.0", assenyalen.

Els efectes que pugui tenir això en el grup parlamentari són incerts, tot i que membres del partit asseguren que està "cohesionat" i que té prou autonomia. Dels vuit diputats es desprèn un perfil sobiranista que algunes fonts lamenten que no es projectarà en la nova direcció de la formació, a causa de la victòria dels sectors més aviat reticents a aquesta inclinació.

Sí que pot haver-hi conseqüències en el desplegament territorial del partit, que es produeix a un any de les eleccions municipals del 2019. Fonts partidàries d'eixamplar l'espai temen que als nuclis que es confegeixin als municipis es reprodueixin les dinàmiques que s'han vist aquests últims dies. "El partit tal com el coneixem acabarà", sostenen algunes fonts, que assenyalen que partits com EUiA o sectors de Podem Catalunya rebutgen el sistema de quotes. "Això ja va de federació de partits", lamenten. A més, això pot provocar també que persones independents implicades o amb ganes de sumar facin un pas enrere, sostenen.

stats