El pla de legislatura d'ERC i JxCat sí que precisa que la taula de diàleg és entre governs

Junts manté que no canviarà la seva proposta de delegació

2 min
La taula de diàleg reunida a la Generalitat

BarcelonaLa represa de la taula de diàleg va portar associada la primera gran crisi del govern de Pere Aragonès: el president va rebutjar els integrants que proposava JxCat que no eren membres de l'executiu. Els dirigents de Junts es van sentir "vetats" (la seva tesi és que el PSOE es nega a reunir-se amb ells i que ERC ho accepta) perquè la literalitat del pacte d'investidura amb ERC no detalla si els membres de la taula havien de ser o no consellers. A partir d'aquest dimarts, el debat hauria de quedar més clar, almenys sobre el paper: JxCat i ERC han afegit al pacte de govern de la XIII legislatura que la resolució del conflicte amb l'Estat s'articularà a través "d'una taula de negociació política entre ambdós governs".

La redacció canvia substancialment respecte al primer acord d'investidura a què s'aferrava JxCat la setmana passada. "La delegació catalana en el procés de negociació serà escollida per consens i nomenada pel Govern, amb la voluntat que representi la pluralitat del projecte independentista i té la voluntat de representar i defensar els grans consensos a favor de l’autodeterminació i l’amnistia de la majoria del 80% de la ciutadania", s'hi detallava. Ara bé, tot i el canvi en la redacció, fonts de Junts asseguren que no han modificat la seva opinió i no renunciaran a la delegació que havien plantejat, formada pel vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i els dirigents del partit Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras. Des de Vicepresidència argumenten que el redactat respon a "equilibris" interns de l'executiu i interpreten que igualment això no vol dir que hi hagin d'anar consellers sinó persones nomenades en representació de l'executiu. "La taula és de govern a govern perquè qui aprova la delegació és el govern, però qui determina els membres som cadascuna de les parts", ha verbalitzat a la tarda la portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales.

L'acord de Govern marca els compromisos dels partits que en formen part. El de la taula de diàleg –que ara ha passat a dir-se taula de negociació (almenys per la part catalana)– és, de fet, el primer punt del document i continua compartint protagonisme amb l'Acord per a l'Autodeterminació i l'Amnistia, que el Govern encara està intentant perfilar. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha defensat aquest dimarts que hi pugui haver "diferències" i, fins i tot, "discrepàncies" entre els socis d'un govern de coalició per les dinàmiques de partit. "Però el Govern treballa i pren decisions", ha subratllat tot destacant que el pla que ella mateixa ha presentat està consensuat per les dues parts.

Per reforçar aquesta imatge d'unitat, Aragonès i Puigneró han arribat plegats aquest dimarts a la reunió del consell executiu, a diferència del que va passar la setmana passada quan, a la jornada prèvia a la reunió amb el govern espanyol, cadascú va preferir acompanyar-se de consellers del seu partit en l'habitual passejada setmanal pel Pati dels Tarongers. Sense canvis previstos, en les pròximes reunions de la taula de diàleg (almenys en les que es facin públiques) continuaran sent els consellers d'Empresa, Roger Torrent, i Presidència, Laura Vilagrà, els representants de la Generalitat.

stats