Política 22/04/2019

Polèmica per la crema i l'afusellament d'un ninot de Puigdemont en un poble d'Andalusia

JxCat denunciarà la polèmica tradició per delicte d'odi. L'alcalde de Coripe assegura que és un "teatre" que no va "contra el poble català"

Ara
4 min
Captura del vídeo en què es veu com es tiroteja i es crema el ninot de Carles Puigdemont en la tradicional "crema de Judes" de Coripe, a Andalusia

BarcelonaA la localitat de Coripe, la impopularitat entre els veïns et pot fer acabar a la foguera el Diumenge de Resurrecció. És l'anomenada Crema de Judes, una tradició local que consisteix en cremar i afusellar un ninot de tela i palla caracteritzat amb el personatge que la gent del poble considera com el més impopular de l'any. Aquest any el protagonista ha sigut Carles Puigdemont.

Després de la missa d'aquest diumenge, una processó ha sortit de l'església de Coripe amb el ninot de l'expresident, que portava una estelada penjada del coll i un llaç groc, i anava escortat per homes amb escopetes, mentre era escridassat i insultat. Un cop a la plaça major, els assistents han penjat el ninot de Puigdemont d'un arbre, hi han calat foc i membres de l'organització de l'acte, que prèviament havien carregat les escopetes de munició de salves en un cotxe de la policia local, han començat a tirotejar-lo davant una gran expectació del assistents.

La tradició de Coripe, que es considera festa d'interès turístic nacional, fa anys que se celebra en aquesta localitat sevillana, i no és el primer cop que no passa desapercebuda. De fet, en l'edició de l'any passat el ninot ja va estar a punt de ser Carles Puigdemont, però finalment els veïns van escollir l’autora confessa del crim del nen Gabriel, Ana Julia Quezada, enmig d'una forta polèmica. L'acte va acabar amb una querella contra els organitzadors a la Fiscalia del Moviment contra la Intolerància. L'alcalde del poble i la regidora de festes van haver de declarar per un presumpte delicte d'odi, però la investigació va quedar finalment arxivada.

L'alcalde de Coripe: "Demano disculpes, si n'he de demanar"

L'alcalde de Coripe, el socialista Antonio Pérez, ha defensat que la crema simulada de Puigdemont és un "teatre" i una "sàtira" que no va "contra el poble català". "Demano disculpes, si n'he de demanar, al poble català, però no era res en contra del català ni de l'espanyol ni res. És una festa i una tradició més, com tantes i tantes tenim a Espanya", ha dit Pérez en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què ha comparat aquesta tradició amb les Falles. Alhora, creu que "no s'han de treure les coses de lloc" i convida tothom a conèixer la festa de primera mà.

JxCat denunciarà l'acte per delicte d'odi

Junts per Catalunya ha anunciat que denunciaran aquests fets per delicte d'odi. Segons ha especificat el portaveu de la formació, Albert Batet, el partit també exigirà la dimissió de l'alcalde del municipi, el socialista Antonio Pérez, i demanarà l'actuació del Síndic de Greuges. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat l'acte de "senzillament hòrrid" i "intolerable". El mateix Carles Puigdemont també ha reaccionat amb un fil a Twitter condemnant la connivència del PSOE amb els fets ocorreguts a Coripe. "Ha sigut una activitat oficial, emparada per les autoritats socialistes locals", ha denunciat l'expresident, que considera que la crema del ninot que el representava és un "missatge d'odi amb voluntat de generar odi". "El meu compromís és la independència, la democràcia, la llibertat. Cap d’aquests compromisos no mereix un afusellament ni una crema, almenys en una societat civilitzada", ha lamentat Puigdemont, que ha identificat "l'Espanya del 155" com l'origen d'aquest "odi tan visceral i inhumà" que representa l'acte d'aquest diumenge a la localitat andalusa.

El número dos per Tarragona el 28-A, Ferran Bel, també ha lamentat l'actitud del poble de Coripe i, durant el míting de JxCat a Reus, ha exigit que Pedro Sánchez, Pablo Casado i Albert Rivera condemnin els fets. De moment Sánchez no ho ha fet, però qui sí que ha sortit al pas dels socialistes és Josep Borrell, que ha lamentat els fets a través de les xarxes.

Meritxell Batet també ha condemnat "tots els actes d'intolerància" produïts durant la campanya del 28-A, en referència tant als fets de Coripe com a l'escridassada que Inés Arrimadas ha rebut aquest diumenge a Torroella de Montgrí. En aquest sentit, la candidata del PSC per Barcelona ha precisat que els socialistes rebutgen "cremar la imatge d'una persona, impedir actes electorals o qualsevol altre tipus de comportament intolerant".

Cs, en canvi, considera que la denúncia a Fiscalia que ha anunciat Torra és una "sobreactuació" i retreu a Torra que no condemni atacs "molt pitjors" contra altres partits a Catalunya "quan s'ataquen seus, es desinfecten carrers o es cremen fotos del rei". Tot i així, la número 5 de Cs per Barcelona al Congrés, Carina Mejías, ha acabat dient que els fets estaven "fora de lloc" i eren "absolutament inapropiats".

Crida a rebaixar el to

El número dos d'ERC per Barcelona a les eleccions generals, Gabriel Rufián, ha demanat als partits aquest dilluns "rebaixar el to" de la campanya del 28-A arran de la tradició de Coripe. "Denunciar-ho absolutament. Qualsevol demòcrata ho haurà de fer voti qui voti. No hi ha cap tradició que justifiqui aquestes coses", ha lamentat. Tot i que Rufián considera que la crema del ninot de Puigdemont és una "barbaritat", creu que també ho seria que algú acabés davant d'un jutge per la simulació de l'afusellament.

En aquesta mateixa línia, el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha reclamat "un canvi radical d'actitud" en aquesta última setmana de campanya. Urkullu, que ha qualificat la crema simulada de Puigdemont de "lamentable", considera que aquests fets són el desenllaç d'una campanya d'acusacions i retrets, i ha destacat els "actes d'intolerància" que van tenir lloc al País Basc arran dels mítings de Ciutadans i Vox.

stats