Política 09/07/2015

Albano Dante Fachin (Podem) diu que la llista civil "no és garantia" contra el "model neoliberal" de CiU

El candidat de Podem al 27-S critica que una candidatura "sense polítics" no pot ser una llista "sense polítiques"

Efe
2 min
Albano Dante veu “erroni” iniciar la confluència pel debat del lideratge

BarcelonaEl candidat de Podem en les catalanes del 27S, Albano Dante Fachin, ha advertit aquest dijous que la llista unitària "sense polítics" proposada per sectors independentistes pot quedar buida de "polítiques", de manera que "no seria una garantia" per frenar el model "neoliberal" del Govern de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Fachin ha dit que la llista unitària "és una proposta que no sabem ben com es farà; aquesta llista sense polítics no pot ser una llista sense polítiques, perquè a partir del 28 de setembre cal seguir prenent decisions, això s'hauria de clarificar molt bé", ha apuntat.

El candidat de Podem a Catalunya també ha alertat que els catalans han de saber si els projectes polítics que es presenten a les eleccions suposen un canvi respecte a "les polítiques neoliberals imposades" pel govern català de CiU, que per a Fachin, van "en contra de la ciutadania".

En aquest sentit, ha alertat que després de les eleccions catalanes "se seguiran prenent decisions en tots els àmbits", per això és difícil donar un "xec en blanc" a una opció electoral que no té "un compromís clar" en les polítiques que vol aplicar.

Ha atribuït la creació d'aquesta proposta unitària a la recerca per part del sobiranisme d'una "resposta creativa" al moment polític actual, encara que també ha apuntat que pot servir per "fer pinya" en l'independentisme i intentar diferenciar-se "de manera més explícita" d'una confluència d'esquerres en la qual participaria Podem.

Promoure el debat

Malgrat aquestes crítiques, Fachin ha advertit que no es pot obviar el debat sobiranista, encara que cal arribar a entendre la "pluralitat" de la societat catalana respecte a aquest tema, on les postures no es limiten al "sí o el no a la independència". El candidat de Podem ha proposat que, abans de realitzar una votació sobre el model territorial, cal promoure "un debat molt gran" sobre les diferents postures a través d'un "procés constituent" a nivell català.

En aquest sentit, Fachin ha descrit Podem com un partit que defineix Espanya com un "Estat plurinacional" i que, com a conseqüència d'això, ha cregut "sempre" en el "dret d'autodeterminació" de les diferents nacions.

Malgrat això, ha recordat que en el context europeu i mundial actual, "el fet de tenir un Estat no és suficient", i ha recordat temes com la crisi del deute o el Tractat de lliure comerç entre Europa i EUA (TTIP) com problemes que afecten "els pobles del sud d'Europa", entre ells Espanya.

stats