Política 20/08/2019

Podem envia una nova proposta al PSOE per reprendre la negociació per a un govern de coalició

La formació lila demana una mesa de diàleg per "desjudicialitzar" el conflicte de Catalunya

Laia Forès/ara
3 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias durant una reunió a la Moncloa el 7 de maig.

Madrid/BarcelonaUnides Podem fa un pas endavant per reprendre la negociació per a un govern de coalició amb el PSOE després de la investidura fallida de Pedro Sánchez al juliol. La formació de Pablo Iglesias ha enviat aquest dimarts una nova proposta al partit socialista després de la investidura fallida de Pedro Sánchez al juliol. La formació lila, que al juliol es va abstenir a la votació d'investidura, ha enviat un document per reprendre el diàleg en el punt en què "es va deixar al mes de juliol" i assolir, així, un acord de govern que, asseguren, "estava a prop".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grup de Podem al Congrés es va reunir ahir a la tarda i va acordar enviar aquest matí al PSOE un document de "propostes programàtiques i de competències", amb quatre opcions diferents, com a punt de partida per reprendre la negociació i acordar un govern de coalició "que treballi per a la gent", segons explica la formació lila en un comunicat.

Unides Podem també torna a posar damunt la taula la proposta de crear una mesa de diàleg multilateral sobre Catalunya amb l'objectiu de facilitar "l'acostament institucional" entre la Generalitat i el govern central per buscar solucions i "diagnòstics comuns" al conflicte territorial. Es tracta, segons el document, de "crear un espai que ajudi a impulsar una via de diàleg que permeti desjudicialitzar el conflicte polític que es viu a Catalunya". El PSOE ja havia impulsat una idea semblant però la polèmica del "relator" va fer fracassar el diàleg.

Els socialistes analitzen la proposta

El PSOE encara està estudiant la proposta, d'un centenar de pàgines. Fonts de Moncloa han retret a Unides Podem que hagi enviat el document als mitjans de comunicació al mateix moment que l'enviava al partit socialista. "És necessari deliberar el seu contingut i contestar després. La resposta s'oferirà quan sigui procedent després d'aquesta reflexió", han subratllat les fonts.

Al juliol, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va oferir a Unides Podem una vicepresidència i tres ministeris, però Iglesias ho va rebutjar. Les quatre propostes que posa ara sobre la taula el partit lila també inclouen una vicepresidència -sempre la de Drets Socials i Igualtat- i almenys tres ministeris, tot i que el partit puntualitza que les propostes són "flexibles". Unides Podem considera que ara hi ha més marge de temps per a negociar, segons ha subratllat el Secretari d'Acció de Govern del partit, Pablo Echenique.

L'equip encarregat de negociar amb el PSOE estarà format per Pablo Echenique, Ione Belarra, Jaume Asens, Yolanda Díaz, Enrique Santiago i Juantxo López de Uralde.

"No és moment de retrets"

En el comunicat, Podem recorda que el vot del 28-A va "frenar la possibilitat" del tripartit de dretes i, alhora, no va donar a cap partit la majoria absoluta per conformar un "govern monocolor". "La gent va votar perquè els partits dialoguin, negociïn i arribin a acords", subratlla la formació lila, que assegura que "no és el moment per fer retrets i sí per aprofitar l'oportunitat que amb generositat ens van brindar els ciutadans i ciutadanes del nostre país que van confiar en nosaltres".

Així, segons explica la formació lila, el document enviat al PSOE inclou una proposta de mesures programàtiques, distribució de responsabilitats i competències "per a la participació d'Unides Podem en el repartiment de responsabilitats" en el nou executiu, una proposta programàtica basada en el document que els equips negociadors ja estaven treballant conjuntament el juliol, asseguren, "amb l'ànim de facilitar la negociació".

El PP llança retrets al PSOE

Tot i que encara queda un mes per a esgotar el termini per a la investidura, el PP ha criticat aquest dimarts la "incapacitat" del PSOE per trobar un acord per formar el nou executiu i per gestionar el tema de l'Open Arms. "La situació [del PSOE] és francament millorable. La seva incapacitat va des de com gestionar la crisi migratòria de l'Open Arms a la seva incapacitat per arribar a acords. Tenim un país sense govern", ha retret el Secretari general del PP, Teodoro García Egea. "No es pot despatxar la crisi de l'Open Arms amb un tuit des de Doñana", ha afegit. García Egea ha demanat a Sánchez que vagi a Brussel·les a demanar solucions pel vaixell de l'ONG catalana.

stats