Política 01/12/2020

Unides Podem, ERC i Bildu acorden retirar l'esmena antidesnonaments

El govern espanyol ja treballa un decret per regular-ho i la votació hauria dividit la coalició

Ot Serra
2 min
Representants d'Unides Podem, Esquerra i EH Bildu, al Congrés, en una imatge d'arxiu

MadridLa imminència d'un nou decret per prorrogar la prohibició dels desnonaments ha portat Unides Podem, Esquerra i EH Bildu a retirar l'esmena amb què van pressionar el PSOE. Aquest dimarts les tres formacions han pactat fer-se enrere i el ple del Congrés no votarà aquest text que hauria dividit les dues forces de coalició en un moment en què ja estan treballant en una mesura que el consell de ministres abordarà properament per allargar, com a mínim fins al maig d'aquest any, la moratòria antidesnonaments i de tall de subministraments. Esquerra i EH Bildu, però, també havien presentat una esmena en solitari que reclama suspendre els desnonaments hipotecaris fins al 2024 i la mantenen.

Els últims dies Podem ha pressionat republicans i abertzales per retirar l'esmena conjunta que van presentar fa dues setmanes a la cambra baixa, poc abans que es lliguessin els suports del govern als pressupostos. La formació lila va sorprendre el PSOE compareixent amb ERC i Bildu per autoesmenar-se els seus propis comptes, però el moviment va aconseguir que el ministeri que lidera José Luis Ábalos s'avingués a negociar una mesura. La setmana passada els equips d'Agenda Urbana i la secretaria d'estat d'Agenda 2030 van començar a treballar els detalls del nou reial decret, que prohibirà els desnonaments contra famílies afectades no només pel coronavirus, sinó que ja estiguessin en situació de vulnerabilitat abans de la pandèmia. A més, tampoc es podran tallar els subministraments bàsics.

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, va expressar el seu desig que en un màxim de dues setmanes es pogués aprovar la nova mesura. Fonts de l'entorn d'Ábalos asseguraven que dependrà de com avancin les negociacions, atès que hi ha diversos ministeris implicats en l'elaboració del nou reial decret. No només la vicepresidència de Drets Socials i l'àrea d'Agenda Urbana, sinó també el ministeri de Transició Ecològica i el de Justícia. Aquest dimarts el consell de ministres encara no aprovarà la mesura i fonts coneixedores de la negociació asseguren que continua treballant-se.

ERC i Bildu, de la seva banda, opten per mantenir les seves esmenes que es votaran aquest dimarts com una eina de "pressió" per seguir exigint la necessitat de prohibir els desnonaments a més llarg termini. "Els passos adoptats fins ara són del tot insuficients", sostenen aquestes dues formacions, alhora que troben una "bona notícia" que el PSOE "s'hagi vist obligat a assumir" les exigències que han plantejat.

stats