Política 26/07/2017

Els diputats de Podem estudien votar diferent que CSQP amb la llei del referèndum

Fachin reconeix divergències internes amb Coscubiela i Rabell sobre aquesta qüestió

Xavi Tedó
2 min
Els diputats de Podem estudien votar diferent que CSQP amb la llei del referèndum

BarcelonaJunts pel Sí (JxSí) i la CUP, amb el suport extern del diputat no adscrit Germà Gordó, seran les úniques formacions que validaran avui la reforma del reglament que permetrà que la llei del referèndum s’aprovi per la via de la lectura única, sense possibilitat de presentar-hi esmenes. Tant el PP com Ciutadans ja han anunciat que presentaran un recurs d’empara al TC, i el PSC està a l’espera de com quedi la llei. Aquesta aprovació exprés de les lleis de desconnexió provocarà també que tots els diputats de Catalunya Sí que Es Pot (CSQP) votin en contra de la reforma del reglament amb l’aval del Consell de Garanties Estatuàries, que considera que “viola els drets de les minories parlamentàries”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La disciplina de vot entre els comuns, però, quedarà feta miques amb la llei del referèndum. Fonts de Podem van avançar ahir a l’ARA que els tres diputats de la formació lila, Albano Dante Fachin, Joan Giner i Àngels Martínez -amb l’excepció de Jèssica Albiach, que forma part del sector crític-, estudien no refusar la llei que empara la consulta de l’1 d’octubre i defensar així el posicionament que ha mantingut fins ara la direcció: que no es poden mantenir neutrals davant la cita amb les urnes. El mateix secretari general del partit, Albano Dante Fachin, reconeix en una entrevista amb Antoni Bassas a l’Ara.cat (resumida a la pàg. 8) les divergències sobre el referèndum en el si de la coalició entre ICV, EUiA i Podem. “Les posicions de Rabell i Coscubiela en el debat de la llei del referèndum no són les mateixes que pugui tenir jo mateix, Joan Giner o Joan Josep Nuet”.

En aquest sentit, Fachin insinua una votació diferenciada: “Quan arribi aquest moment som diputats en un escó amb tres botons al davant, i tot el debat s’haurà de reduir a prémer un dels tres botons, però el vot diferenciat no el neguem”. El líder de la formació lila deixa clar, però, que "primer l'hem de debatre la llei perquè encara no la tenim". Fachin treu ferro a les discrepàncies internes i recorda: “Al Parlament, durant aquests dos anys, hem vist com dins de JxSí o de CSQP es votava per separat”. Martínez, per exemple, es va desmarcar el 22 de març del posicionament del seu grup i va votar a favor de l’esmena de la CUP que demanava garantir els recursos suficients per al referèndum unilateral. A l’inici de la legislatura, Joan Giner va fer públic el seu desacord amb la posició que va prendre el grup quan va votar en contra de la declaració de ruptura, però va acabar secundant la decisió de la direcció, que havia amenaçat d’expulsar-lo.

EUiA, la incògnita

La gran incògnita ara és si el diputat d’EUiA, Joan Josep Nuet, també evitarà rebutjar la llei del referèndum. El secretari tercer de la mesa del Parlament, investigat també per permetre la votació de la resolució del referèndum, ja ha anunciat que votarà l’1 d’octubre. Nuet, com Fachin i Giner, va assistir a la presentació de la llei del referèndum en una decisió que va ser fortament criticada pel portaveu del grup, Joan Coscubiela. El dirigent d’ICV i el president del grup parlamentari, Lluís Rabell, no s’han pronunciat encara sobre si votaran l’1-O i han mantingut una actitud bel·ligerant amb el full de ruta del Govern.

stats