ELECCIONS ESTATALS
Política 25/03/2015

Un estudi d'IU evidencia les dificultats de competir amb Podem, que identifica com un partit "conjuntural"

L'informe atribueix "més autenticitat" a Alberto Garzón i més "supèrbia" a Pablo Iglesias, però les dificultats per accedir al govern i les crisis internes penalitzen el primer

Europa Press
3 min
Pablo Iglesias i Teresa Rodríguez han passejat per Cadis abans del míting final / EFE

MadridUn estudi sociològic encarregat per Esquerra Unida constata la dificultat per competir electoralment a curt termini amb Podem, un partit que s'identifica amb una necessitat de canvi en el panorama polític espanyol, encara que se'l visualitza com una força "conjuntural" que pot canviar amb el pas del temps.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació liderada per Cayo Lara ha encarregat aquest estudi sociològic qualitatiu amb la vista posada en les eleccions estatals de la tardor. El treball s'ha realitzat mitjançant grups de discussió reunits en cinc ciutats espanyoles i compostos per votants del PSOE, IU, Podem o abstencionistes.

Entre les seves conclusions, destaca la il·lusió que provoquen els nous partits emergents, encara que aquesta il·lusió es combina amb cert escepticisme a les possibilitats reals de canvi. "Es viuen de manera simultània grans dosis d'esperança i incertesa", assenyala en referència a la formació de Pablo Iglesias.

En aquest sentit, apunta que Podem es percep a dia d'avui com una força "conjuntural", ja que el moment polític en què emergeix té unes característiques "caduques" que poden portar a la transformació de l'essència del partit d'Iglesias. "Podem es projecta més com una eina per al canvi que per a la representació a mitjà termini", indica.

L'estudi reconeix que aquesta identificació de Podem amb el canvi en el panorama polític espanyol suposa la principal dificultat per a IU electoralment "en un cicle curt de temps", tot i que a IU no se la identifica "com a part del règim" i no se l'associa directament amb el bipartidisme.

Pel que fa a la comparació de Pablo Iglesias amb el candidat d'IU a les eleccions estatals, Alberto Garzón, al líder de Podem se'l considera "una figura de màrqueting, dissenyada políticament, molt mesurada i intel·lectualitzada", i a Garzón se li atribueix "molta més autenticitat", que genera "més nivell de confiança en la figura".

A més, Iglesias es caracteritza pel seu "lideratge fort", encara que se'l relaciona amb una personalitat de "supèrbia". A Garzón, en canvi, se li atribueix una "millor lectura de la realitat i més capacitat de connexió amb la gent", però el penalitza la dificultat per accedir al govern i que se'l veu com un polític professional que no ha treballat prèviament.

En aquest punt, l'estudi assenyala que els escenaris que es dibuixen per a IU són múltiples: "Alguns opten per la desaparició, altres releguen el paper d'IU a un espai marginal i altres aposten per la conciliació de les dues forces polítiques".

Debilitat de les propostes econòmiques d'IU

Aquesta anàlisi sociològica reflecteix que s'identifica IU com una força política de govern local i se li atribueix bona capacitat per elaborar polítiques socials "de qualitat i innovadores". No obstant això, també se li atribueix "certa debilitat o inviabilitat" en les seves propostes en matèria econòmica.

Un altre dels dèficits que es visualitza a IU és la seva imatge de partit "conflictiu i descohesionat" que impedeix que sigui capaç d'adaptar-se al context i que tinguin lloc canvis en la seva estructura orgànica. "La percepció de falta de consens intern de Garzón en l'organització pot fer que no resulti creïble perquè s'interpreti com una operació estètica de regeneració si no va acompanyada d'altres canvis", assumeix.

Els grups de discussió reunits van mostrar, a més, un ampli consens i un sentiment compartit de rebuig al funcionament del sistema econòmic i polític, motivat per l'impacte de la crisi econòmica, la pèrdua de sobirania de l'Estat o la corrupció generalitzada.

La corrupció és un altre dels assumptes centrals abordat en tots els grups de discussió de manera espontània. Es percep un clima de corrupció generalitzada "de la qual no es lliura cap partit i que és inherent al sistema polític". Segons l'estudi, la corrupció s'interpreta com un problema endèmic d'arrel cultural que impregna tots els nivells de la societat, i causa un especial efecte en el sistema polític i econòmic.

Pèrdua de credibilitat dels partits

En aquest punt, la situació d'IU enfront de la corrupció és "contradictòria". D'una banda, hi ha la creença que la corrupció afecta tots els partits, però d'altra banda "no hi ha mencions específiques respecte a IU i la corrupció". "En general, s'observa una pèrdua de credibilitat en el sistema de partits i en particular en la forma de partit com a estructura de mediació entre les institucions i la ciutadania", s'assenyala, en relació a la desconnexió entre les formacions polítiques i la ciutadania.

La política es contempla com una cosa aliena en mans dels polítics, els quals es veu com una "elit" que es relaciona entre si de manera endogàmica i que opera en una lògica reproductiva per garantir la seva pròpia existència.

stats