Política 04/05/2015

La direcció de Podem paralitza el debat sobre un procés constituent a tot l'Estat

Monedero era el secretari de Programes però també de Procés Constituent i, per extensió, sobre el dret a decidir. El partit no té previst per ara buscar-li un substitut

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El secretari d'Organització de Podem, Sergio Pascual, en una roda de premsa / EFE

MadridLa direcció de Podem no té cap intenció, per ara, de buscar un substitut a Juan Carlos Monedero. Dijous passat el fins ara número tres del partit va abandonar la secretaria de Programes i Procés Constituent, un càrrec designat a dit pel secretari general de la formació, Pablo Iglesias. El secretari d'Organització de Podem, Sergio Pascual, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa després de l'executiva del partit que, havent entregat ja Monedero el programa marc per a les eleccions autonòmiques, la seva tasca ja no és "necessària". Iglesias ha repetit en més d'una ocasió que està a favor del dret a decidir a Catalunya però dins d'un procés constituent a tot l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les secretaries del consell de coordinació no són totes necessàries", ha dit Pascual. Segons el secretari d'Organització de Podem, durant la reunió de l'executiva no s'ha parlat de les conseqüències polítiques de la dimissió de Monedero, tot i que Iglesias sí que els ha fet cinc cèntims de "com es van donar els fets". El tema, però, "no s'ha tractat des d'un punt de vista polític per la necessitat de substituir-lo".

Segons fonts de Podem, serà ara Gemma Ubasart, secretària de plurinacionalitat del consell de coordinació i secretària general del partit a Catalunya, qui abordi, en part aquest tema. Pascual, en canvi, ha dit que el procés constituent és quelcom relacionat al programa de les generals i que "ja ho abordaran quan toqui".

Echenique presentarà el programa marc del 24-M

Podem presentà dimarts, a només tres dies de l'inici de la campanya electoral pel 24-M, el programa marc de les autonòmiques, en què participa sota les seves sigles. I ho farà en una presentació en què no assistiran ni el número dos del partit, Íñigo Errejón, ni una altra des les fundadores, Carolina Bescansa, el sector que hauria acabat propiciant la dimissió de Monedero.

La decisió, en canvi, ha deixat recaure el pes de la presentació del programa a un dels membres del sector crític, Pablo Echenique, candidat a la comunitat d'Aragó. Monedero, encarregat de coordinar aquest programa, no hi serà.

Per a Pascual, és "normal" i "conseqüent" que si ha decidir dimitir dels càrrecs a la direcció de Podem no hi sigui, tot i que ha insistit que segueix en el partit.

"No hi ha cap òrgan o membre electe que parli de refundació"

Preguntat i repreguntat sobre si s'ha obert el debat sobre una "refundació" del jove partit i la necessitat de "tornar als orígens", tal i com ha reclamat Monedero però també l'eurodiputat Miguel Urban, el secretari d'Organització ha negat que hi hagi veus que apuntin en aquesta direcció. "No hi ha cap plantejament ni cap perspectiva", ha assegurat. "No hi ha cap òrgan o membre electe que parli de refundació. Sobre els comentaris en un partit de 300.000 inscrits... Són normals", ha afegit. Considera que, per extensió, no hi ha "corrents de tensió" a Podem, sinó un "debat polític amb finestres de vidre".

"No hi ha vincle entre el rumb de Podem i la sortida de Juan Carlos Monedero", ha conclòs Pascual perquè "una decisió personal no portarà a un Congrés extraordinari" perquè "no hi ha una demanda més enllà de la de Juan Carlos".

Ciutadans, "un bon imitador del PP"

Presentar el programa a última hora ha de servir, segons la direcció de Podem, perquè durant la campanya es parli realment de la campanya. Una campanya en què veuen com a únic rival al PP, tot i que valoren que Ciutadans és "un bon imitador" dels populars.

"Podemos no és el partit de la moderació en absolut"

Sobre els canvis de rumb de la direcció, que aposta més pel centralisme davant l'auge de Ciutadans que, d'acord amb l'última enquesta de Metroscòpia per a 'El País' els trauria ja votants i els obligaria a quedar-se estancats, Pascual ha respost que "si hi ha un adjectiu que qualifica Podem no és de la moderació sinó el de la fermesa i la contundència en la denúncia dels governs que ens han dut fins aquí".

stats