Judicialització
Política 09/02/2023

En llibertat els sis militants d'Arran detinguts dimecres en una operació contra l'organització juvenil

Els arrestats, que tenen entre 22 i 25 anys, estarien acusats de cometre accions de sabotatge

2 min
Conncentració en suport als militants d'Arran detinguts

BarcelonaEls sis militants d'Arran detinguts dimecres han sortit en llibertat provisional després de declarar davant del jutge. L'organització juvenil vinculada a la CUP ha denunciat que la Policia Nacional els va requisar mòbils i ordinadors i va intentar entrar als seus domicilis, tot i que el jutjat d'instrucció número 4 de Lleida els ho va denegar. La Policia Nacional va portar a terme l'operatiu a les comarques de Ponent amb dos arrestats al matí, dos més al migdia i els altres dos a la tarda a l'Eix Comercial de Lleida. Fonts d'Alerta Solidària van explicar a l'ARA que se'ls atribueixen delictes de pertinença a grup criminal i danys amb incendi, furt i ultratge a la bandera per diverses accions que Arran hauria reivindicat a les xarxes socials. Entre aquestes accions hi hauria actes de sabotatge en vies de tren, benzineres, o la crema d'un exemplar de la Constitució al costat de la bandera espanyola.

Els detinguts, que són veïns de les comarques del Pla d'Urgell i l'Urgell i tenen entre 22 i 25 anys, van ser detinguts per agents de paisà i traslladats a la comissaria de la policia espanyola a Lleida, on desenes de persones es van concentrar davant d'un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra. Fonts de la policia espanyola van explicar a l'ARA que l'operació segueix en curs i que el cas està sota secret de sumari. Les detencions les va fer la brigada d'informació de Barcelona de la Policia Nacional i la causa està en mans del jutjat d’instrucció 4 de Lleida en un operatiu en què els Mossos no van participar.

Arran ha reivindicat tot un seguit d'accions a les xarxes socials, com trencar mànegues de les benzineres, cremar pneumàtics a la via de l'AVE o llençar pintura contra el supermercat Mercadona o sucursals bancàries, que estarien al darrere d'aquestes detencions. La portaveu d'Arran, Marina Gispert, ha denunciat en declaracions als mitjans que es tracta d'una "nova operació repressiva de l’Estat que persegueix criminalitzar el jovent organitzat".

Aquest operatiu arriba una setmana després que La Directa destapés que un policia nacional, que es feia dir Daniel Hernàndez Pons, es va infiltrar en l'esquerra independentista els darrers tres anys i va mantenir relacions sexuals i sentimentals amb vuit activistes per guanyar-se la seva confiança, algunes de les quals ja l'han denunciat. El juny de l'any passat ja es va detectar un altre infiltrat a l'esquerra independentista amb un nom gairebé idèntic: Marc Hernàndez Pon.

stats