Política 28/02/2019

La policia belga obre un procés sancionador contra l'acte de Ciutadans a Waterloo

Les autoritats denuncien que va ser una manifestació no autoritzada i que es va molestar els veïns

Júlia Manresa
2 min
L'acte de Ciutadans a Waterloo. HORST WARNER / EFE

Brussel·lesL'expresident Carles Puigdemont viu en un barri residencial tranquil de Waterloo que, des de la seva arribada, conviu periòdicament amb la presència dels mitjans. Però diumenge passat l'acte mediàtic no va ser convocat per Puigdemont. Una comitiva de tot el grup parlamentari de Ciutadans va desplegar davant la Casa de la República una pancarta que deia: "La República no existeix, Puigdemont". Dos agents de policia vigilaven l'acte i, com confirmen les autoritats locals de Waterloo a l'ARA, han comunicat diferents infraccions a l'ajuntament del municipi que es van produir durant la visita de la líder de l'oposició al Parlament de Catalunya, Inés Arrimadas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les actuacions que la policia belga va considerar irregulars es poden agrupar en tres conductes. D'una banda, que es va celebrar una "manifestació" que no tenia "autorització" i, com a conseqüència, els agents de policia que hi eren van obrir el que en la legislació belga s'anomena 'procés verbal' (és a dir, la notificació de la infracció per decidir si acaba en sanció o no) per celebrar una manifestació sense autorització, envair la via pública i dificultar la circulació còmoda dels vianants.

La segona infracció detectada pels agents de policia és que es va instal·lar un generador d'electricitat que feia soroll i va molestar els veïns. En tercer lloc, hi ha fins a cinc infraccions per vehicles mal aparcats. Fonts pròximes a l'entorn de Puigdemont van explicar el dia de la concentració que des de la Casa de la República no s'havia presentat cap queixa a les autoritats de Waterloo.

Des de Ciutadans asseguren que no han rebut cap mena de notificació d'aquests processos. Sobre el fet que la policia considerés que l'acte es tractava d'una manifestació, al partit polític asseguren que era una convocatòria de premsa, per a la qual no cal cap convocatòria o autorització prèvia. Arrimadas va fer el seu discurs amb un micròfon de peu que també tenia altaveus. El més habitual en les declaracions davant la premsa a peu de carrer és que es facin directament als micròfons dels mitjans.

Una portaveu de l'Ajuntament de Waterloo explica que el procés habitual en aquests casos és que el funcionari competent estudiï les denúncies de la policia i estableixi el tipus de sanció o penalització. Hi entren en consideració factors com ara la "recurrència" dels fets, per exemple. En el cas de l'estacionament de vehicles, la sanció seria l'habitual. Tot i això, les mateixes autoritats asseguren que es tracta d'informació privada i que no poden detallar quina és la quantitat de les multes.

stats