Política 10/02/2021

La policia torna a detenir el director del Consell Esportiu de l'Hospitalet

L'alcaldessa Núria Marín també està investigada en la causa

ARA
3 min
Eduard Galí, nou director del Consell Esportiu de l'Hospitalet

BarcelonaLa Policia Nacional va tornar a detenir divendres passat el director del Consell Esportiu de l'Hospitalet, Eduard Galí, en el marc d'una suposada trama de desviament de fons en què també estan sent investigats, entre d'altres, l'alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, i el secretari d'Esports de la Generalitat, Gerard Figueras. Segons ha avançat El Periódico i com ha confirmat l'ARA, se'l va citar per respondre sobre una documentació que s'havia analitzat i va quedar en llibertat amb l'obligació de comparèixer davant el jutjat quan se li reclami.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com informa Efe, arran de la documentació intervinguda en la seva primera detenció al mes de juny, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) segueix el rastre a una línia de crèdit i un aval per als serveis d'arbitratge en un campionat esportiu escolar organitzat per l'Ajuntament de Cornellà. Concretament, els agents tracten d'aclarir la petició a un banc per obrir una línia de crèdit, així com una pòlissa per a un aval l'any 2018, a partir d'una acta d'una junta sobre el campionat, encara que els agents dubten de la veracitat del document.

La jutge també ha citat per al 9 d'abril Marín i Figueras, així com el segon tinent d'alcalde de l'Hospitalet, Cristian Alcázar, per la seva suposada implicació. La causa està oberta pels delictes de presumpta malversació, prevaricació, contra l'administració pública, apropiació indeguda, omissió del deure de perseguir delictes i falsificació documental, entre d'altres. S'investiga si el Consell Esportiu de l'Hospitalet –quan el presidia l'exregidor Cristóbal Plaza– va destinar a fins particulars algunes de les ajudes públiques que gestionava, aportant documentació falsa per justificar les subvencions concedides.

Va ser un regidor socialista, Jaume Graells, que en una auditoria havia detectat una "caixa interna" al Consell Esportiu a través de la qual es vehiculaven possibles pagaments fraudulents, qui va fer la denúncia. Tal com detalla Efe, la jutge creu que els investigats s'haurien posat d'acord per intentar ocultar els fets, "orquestrant una maniobra per aparentar davant tercers una correcta actuació", juntament amb Figueras i Marín. La magistrada creu que Marín hauria pogut "afavorit o facilitat" de manera "indiciàriament injusta la concessió de subvencions amb fons públics de l'Ajuntament" al Consell Esportiu. Assenyala a més la conducta presumptament "omissiva o passiva" de Marín quan el llavors tinent d'alcalde li va traslladar els fets.

La notícia de la investigació policial va causar un terratrèmol polític quan Marín va ser detinguda –només unes hores– al mes de desembre i, posteriorment, va ser imputada al gener per la jutge instructora. En roda de premsa, la també presidenta de la Diputació de Barcelona i del PSC, i membre de la direcció del PSOE, va negar les sospites i va afirmar que no dimitirà. L'alcaldessa, que té el suport del partit, va defensar la seva actuació pel que fa al cas: va assegurar que s'havia reunit amb Graells per conèixer les seves sospites, que les va traslladar a la secretària general de l'Ajuntament i que va reclamar que es revisés la documentació "a la recerca d'irregularitats". També va dir que s'havia trobat dos cops amb els dos regidors implicats i va rebre "una confusió terrible entre les versions".

Una de les conseqüències polítiques de la investigació són les constants peticions que des de llavors ha fet ERC perquè JxCat retiri el suport a Marín a la Diputació de Barcelona. No obstant, la formació que lidera Laura Borràs ha tancat files amb els socialistes. El 7 de gener els republicans van forçar un ple extraordinari a la Diputació per debatre una moció contra Marín, que va ser rebutjada gràcies als vots del PSC i JxCat. El cas tampoc ha impedit a la socialista continuar al capdavant de l'Ajuntament de l'Hospitalet, on governa amb majoria absoluta.

stats