Política
Política 22/12/2011

Els partits polítics i els sindicats es mobilitzen en contra de l'embolic en les nòmines dels treballadors públics

El PPC consulta a l'Agència Tributària la legalitat del descompte de l'IRPF abans de cobrar la paga extra. Metges de Catalunya estudia emprendre accions legals contra el Govern. ICV-EUiA, ERC, SI i C's portaran al Consell de Garanties Estatutàries el retard del 20% de la paga

Acn
2 min

BarcelonaMobilització política i social arran de l'embolic en les nòmines de desembre dels treballadors públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Partit Popular de Catalunya (PPC) ha formulat per escrit una consulta a l'Agència Tributària perquè aclareixi si és legal que el Govern retingui l'IRPF de la paga extra quan els treballadors públics encara no l'han cobrada. En declaracions als periodistes, el portaveu popular al Parlament, Enric Millo, ha subratllat que no són els partits qui han de dir si això és legal, sinó l'Agència Tributària, que podria actuar legalment contra la Generalitat si fos el cas.

Per la seva banda, el sindicat Metges de Catalunya (MC) està estudiant emprendre accions legals contra el Govern per descomptar a la nòmina del desembre no només l'IRPF d'aquesta mensualitat sinó el del total de la paga extra de desembre. El sindicat considera que l'administració ha actuat "il·lícitament" i "amb autoritarisme" i ha qualificat aquesta actuació de "confiscatòria". Segons MC, el Govern hauria pogut incórrer en una "presumpta apropiació indeguda". El sindicat ha recordat també que tot i que està previst que els funcionaris rebin la paga extra el 28 de desembre, només s'abonarà el 80% del total, mentre que la retenció s'ha fet del 100% de la paga.

Acció política conjunta per denunciar el retard del 20% en la paga

ICV-EUiA, ERC, SI i C's portaran al Consell de Garanties Estatutàries el decret del Govern sobre el retard en el pagament de fins a un 20% de la paga de Nadal. Els quatre grups han acordat recórrer aquest mandat perquè consideren que va en contra dels drets dels treballadors garantits per la Constitució i l'Estatut de Catalunya, que han qualificat la mesura “d'incautació dels sous”, “il·legalitat” i “estat d'excepció dels drets laborals”. El PSC no descarta sumar-se a la iniciativa i de momoment ja ha demanat la compareixença del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

stats