CAMPANYA I DRET A DECIDIR
Política 15/05/2011

Portabella es compromet a promoure amb altres ajuntaments una consulta oficial d'independència

Ho vol fer en aplicació de la llei de referèndums, en la línea amb el que va fer ERC el 28-N

Ferran Casas
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La coalició d'ERC, Democràcia Catalana i Reagrupament, Unitat per Barcelona, s'ha aferrat avui al discurs independentista i al de la transparència en el seu acte central de campanya, al passeig dels Til·lers del Parc de la Ciutadella, on la coalició celebrava també una festa. L'alcaldable republicà, Jordi Portabella, s'ha compromès a fer que l'Ajuntament de Barcelona lideri una iniciativa conjunta amb altres ajuntaments perquè es copnvoqui un referèndum oficial d'independència fent ús de la llei de consultes que va promoure ERC la passada legislatura i que ara està recorreguda al Tribunal Constitucional pel govern espanyol. La llei preveu un mecanisme perquè els ajuntaments puguin portar la iniciativa i puguin forçár la convocatòria de consultes oficials.El 28 de novembre ERC ja es va presentar amb la convocatòria d'una consulta com a reclam.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant unes tres-centes persones, Portabella ha considerat que la independència "començarà a Barcelona". Ha reivindicat amb contundència el tercer espai polític entre CiU i el PSC que, a parer seu, ocupa UxB, i ha apel·lat directament als votants CiU a què desertin de Xavier Trias i donin suport a la unitat independentista per evitar així el "risc" que el popular Albereto Fernández Díaz sigui tinent d'alcalde de la mà dels convergents.

En el mateix marc, el número dos de la candidatura que lidera Portabella, el líder de Democràcia Catalana Joan Laporta, ha carregat conmtra el "cinisme" del PSC, que ahir es manifestava contra les retallades del Govern mentre la setmana passada votava en contra del fons de competitivitat al Congrés, però també ha disparat contra l'"afany de retallar compulsivament" els drets socials per part de CiU, a qui ha tirat en cara els problemes de finançament per haver retallat l'Estatut a Madrid.

El míting central d'Unitat per Barcelona l'ha tancat el president d'ERC, Joan Puigcercós, que ha fet una apel·lació a l'honradesa de la política i ha recuperat aquell mític "mans netes" d'ERC recordant que el seu partit va ser el primer de Barcelona que va detectar irregularitats al Palau de la Música. A més, no s'ha estat de recordar que els republicans van promoure la passada legislatura l'Oficina Antifrau de Catalunya que ara CiU "té congelada".

Al míting d'UxB també han intervingut Alfred Bosch, portaveu de la consulta sobiranista a Barcelona, i Elisenda Paluzié, que fins ara formava part del corrent crític d'ERC. Tots dos han fet crides a superar la divisió independentista.

stats