Política 09/12/2013

El PP balear aprovarà tot sol que "els Països Catalans no existeixen"

Els populars insisteixen que són "una entelèquia inventada". PSIB i MÉS votaran en contra de la iniciativa al Parlament

Quim Torres
3 min

PalmaEl PP aprovarà aquest dimarts al Parlament balear que "els Països Catalans no existeixen". Ho farà tot sol perquè PSIB i MÉS ja han avançat aquest dilluns que votaran en contra de la iniciativa popular si no els admeten les esmenes que hi han fet. La proposició no de llei va ser registrada pels populars com a resposta a la iniciativa aprovada pel Parlament català el setembre passat, que era crítica amb la política lingüística del govern Bauzá i que reconeixia els Països Catalans com a "realitat cultural, lingüística i històrica compartida entre els seus diferents territoris".

La declaració que aprovarà el Parlament balear rebutja aquesta declaració de "reconeixement dels Països Catalans" que va aprovar la cambra catalana després del seu debat de política general. I manifesta que "els Països Catalans no existeixen i que les Illes Balears no formen part de cap país català". El Parlament "reafirma que les Illes Balears són una comunitat autònoma amb estat d'autonomia propi al mateix nivell que la comunitat autònoma de Catalunya". La cambra balear també manifestarà el seu "orgull" de ser la institució que representa el poble de les Illes Balears.

La iniciativa del PP també rebutjarà una altra resolució de la cambra catalana en què s'apuntava que "les iniciatives legislatives dels governs balear i aragonès no s'ajusten ni a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELROM), ratificada per l'estat espanyol, a ni la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, que va ser aprovada per unanimitat al Congrés dels Diputats".

La resposta del PP és una iniciativa en què el Parlament balear rebutja la "ingerència" del català en les seves competències i considera "inadmissible" que aprovi resolucions d'aquest tipus. "El Parlament de les Illes Balears manifesta que aquesta cambra és independent en la presa de decisions legislatives dins l'àmbit de les seves competències", diu la proposta popular.

La portaveu popular, Mabel Cabrer, ha considerat que la resolució catalana és una "ingerència intolerable" i ha advertit que qui té problemes amb la constitucionalitat de les seves actuacions no és Balears, sinó Catalunya. Ha recalcat que a les Illes Balears hi ha dues llengües vehiculars i no una. I ha insistit que els Països Catalans "no existeixen" i són una "entelèquia amb un missatge polític subliminar". Ha reconegut que hi ha una història, la de la Corona d'Aragó, i una llengua comuna, el català, però també hi ha una altra llengua comuna, la castellana. Cabrer ha assegurat que ja se sap "a què juga" la coalició MÉS, que "té un complex d'inferioritat cap a Catalunya", però ha instat el PSOE a votar amb ells a favor de la seva proposició no de llei i defensar així "l'autonomia i la idiosincràsia de les Illes Balears".

"No compartim de cap manera la consideració que fan [des del Parlament de Catalunya] del reconeixement dels Països Catalans com una entitat històrica i cultural de la qual pretenen que Balears formi part; no només no la compartim sinó que a més negam la seva existència", ha insistit Cabrer. La portaveu popular ha repetit diverses vegades que els Països Catalans són "una entelèquia inventada". "Demà tenim una oportunitat per defensar la nostra autonomia pròpia, els nostres ciutadans, la nostra idiosincràsia pròpia, la nostra cultura, diferent de la catalana", ha insistit, i ha reclamat el suport del PSIB.

Els socialistes, però, ja han advertit que presentaran esmenes a la iniciativa del PP i si no són acceptades votaran en contra d'aquest "disbarat". Els socialistes consideren que aquesta no és una qüestió que preocupa la ciutadania i entenen, a més, que les "ingerències" a Balears vénen del govern central i de les seves polítiques recentralitzadores. La coalició MÉS, que també esmenarà la proposta dels populars, ha advertit que l'autonomia de Balears "s'ha de defensar cada dia i no amb proclames" com les que fa el PP. En aquest sentit, ha criticat que els populars no només no facin res sinó que fins i tot aplaudeixin els "atacs" a l'autonomia que arriben de l'Estat. El portaveu de la coalició, Biel Barceló, també ha denunciat un "complex d'inferioritat", però en aquest cas del PP respecte a les polítiques que es fan a Catalunya en matèria lingüística o cultural. I ha anunciat que les esmenes del seu grup seran per criticar la política lingüística dels populars de les Illes i donar suport a la comunitat educativa en la seva defensa de la llengua pròpia.

stats