L’ESCENARI ELECTORAL
Política 13/08/2020

El PP català reforça el seu rebuig a una coalició amb Cs

El mal resultat de tots dos partits a les eleccions basques allunya l’acord

M. Esteve / A. Mascaró
3 min
El president del PPC, Alejandro Fernández, al Parlament en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEls mals resultats de les eleccions basques eren l’última prova que faltava a la direcció del PP a Catalunya per defensar davant del líder del partit, Pablo Casado, que una coalició amb Ciutadans a Catalunya no és una bona idea. La posició del líder dels populars catalans, Alejandro Fernández, no és nova, sinó que ja abans dels comicis a Euskadi i Galícia s’havia mostrat reticent a presentar-se conjuntament amb el partit taronja als pròxims comicis. Ara bé, la posició de Fernández no era la mateixa que la de Casado, que apostava per una coalició constitucionalista per plantar cara a l’independentisme. La postura del líder popular, però, ha virat després dels mals resultats de la coalició a Euskadi i el gir de Cs dels últims mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això que en el primer comitè executiu del PP després de les eleccions basques i gallegues, Fernández va aprofitar per continuar pressionant perquè la coalició del País Basc no es materialitzi a Catalunya. Considera que aliar-se amb Cs seria confondre els votants després dels pactes del partit d’Inés Arrimadas amb el govern espanyol. Abans de la crisi sanitària, els populars ja consideraven que les enquestes a l’alça -algunes els arribaven a donar 10 diputats- i la davallada que pronosticaven als taronges els avalaven per concórrer en solitari als pròxims comicis. Algunes veus del partit, a més, ja posaven en dubte la indefinició ideològica de Cs. Una tesi que, segons fonts del partit, s’ha acabat de confirmar en les últimes setmanes. Casado va escoltar la posició d’Alejandro Fernández i, segons Europa Press, va assegurar que la decisió sobre configurar una coalició a Catalunya no està presa, però que estava disposat a escoltar Cs.

A banda de Casado, la portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, havia defensat aquesta aliança, però, segons fonts del PP, la seva postura ja no és tan ferma. De moment els populars no preveuen reunir-se amb Cs. Si ho fan, serà un cop convocats els comicis.

Cs no es tanca a cap acord

Per la seva banda, la proposta dels taronges es va formalitzar diumenge, quan el vicesecretari general del partit, Carlos Cuadrado, va insistir en un acord a tres amb el PP i el PSC, sense descartar també sumar-hi altres formacions o independents. L’escenari és altament improbable: els socialistes no s’ho han plantejat mai i el PP ho va descartar immediatament. No obstant, Cs considera important que el votant els vegi capaços de “parlar a la dreta i a l’esquerra”, tal com va dir dimarts el líder del partit al Parlament, Carlos Carrizosa. Conscient que pateix una sagnia de vots, Cs manté les opcions obertes amb el PP -fins i tot la de pactar només a Lleida o Girona, com va avançar El Español - i no tanca la porta a pactes amb altres formacions com el partit de Manuel Valls o la Lliga Democràtica, amb qui han mantingut converses.

Mentre no es pren una decisió, fonts dels populars expliquen que el PP ja està treballant en el seu programa. L’objectiu d’Alejandro Fernández és que el centredreta català no independentista es torni a aglutinar al voltant del PP. Buscarà remarcar el seu perfil liberalconservador aprofitant el canvi de paradigma que ha deixat la pandèmia, que ha provocat que el Procés quedi en un segon pla. I és precisament en aquesta estratègia en què consideren que Cs no encaixa.

stats