02/10/2015

Els populars no convencen l’oposició amb la reforma ‘ad hoc’ i exprés del TC

2 min
El PP va assegurar que no renuncia a aplicar, si s’escau, l’article 155 de la carta magna tot i la reforma del TC del ministre Rafael Catalá.

MadridLa reforma de la llei del Tribunal Constitucional que ha de permetre, entre altres mesures, inhabilitar qui no en compleixi les sentències -com el govern central i el PP consideren que va fer Artur Mas el 9-N-és més a prop d’aprovar-se. Ahir els conservadors es van valer del corró de la majoria absoluta al Congrés per donar-hi el vistiplau en tràmit d’urgència i contra el criteri de l’oposició en bloc, ja sigui per una qüestió de fons o de formes. En el breu pas pel Congrés, ni els discursos ni l’articulat de la reforma s’han mogut ni un mil·límetre des que, en vigílies de la campanya catalana, la va presentar Xavier García Albiol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre que els partits sobiranistes i l’esquerra alternativa s’afanyaven a dir que la reforma no només no resol el problema de Catalunya sinó que el fa encara més greu i posaven el dit a la nafra de la politització del TC, el PSOE, per boca del seu diputat Ignacio Sánchez Amor, no s’estava de dir que la iniciativa era “punitiva” i “ ad hoc ” contra Mas però que, precisament per això, no faria altra cosa que augmentar el “victimisme”.

En nom del PP va prendre la paraula Sergio Gómez-Alba, que va tranquil·litzar UPyD afirmant que l’aprovació de la llei no implicava pas que el govern desestimés aplicar, si s’escau, l’article 155 de la Constitució, que preveu la intervenció de l’autogovern.

Segons ell, el fet que la Constitució no prevegi atribucions sancionadores al TC a l’hora de fer complir resolucions no implica que no s’hagin de completar amb la legislació les seves funcions, i més si, com és el cas, va dir citant Alfonso Guerra, es prepara des de Catalunya “un cop d’estat a càmera lenta”. El diputat conservador va afirmar que amb aquesta llei no hi hauria hagut cap mena de votació ni de confusió el 9-N. Amb el PP al govern, va dir, no hi haurà “desacataments” propis de “repúbliques bolivarianes”.

Joan Tardà, d’ERC, va advertir que ja poden “anar construint presons” perquè els catalans no s’aturaran per l’acció d’un TC que han “manipulat” tant el PSOE com el PP. “Estan embogits i són cutres, però no els tenim cap por”, va dir el republicà. Joan Coscubiela, d’ICV, va recordar que el tema català no s’arregla “amb reformes encobertes de la Constitució”. En una línia similar es van expressar Carles Campuzano, de CDC, i després del debat Francesc Vallès, del PSC. Campuzano va recordar al PP que repeteix errors dels anys 30 i que un procés com el català només es pot resoldre “amb democràcia”.

stats