Política 16/09/2019

El PP proposa a Cs i el PSC presentar una moció de censura contra Quim Torra

Tant el partit taronja com els socialistes ja han tancat la porta a la proposta dels populars

Ara
2 min
El portaveu del grup parlamentari del PP, Alejandro Fernández

BarcelonaEl PP ha proposat aquest dilluns a Ciutadans i el PSC presentar una moció de censura conjunta contra el president de la Generalitat, Quim Torra. El líder dels populars catalans, Alejandro Fernández, ha fet aquesta proposta per evitar que Torra porti Catalunya a un "escenari d'insurrecció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa recollida per l'agència Efe, Fernández ha remarcat que és necessari "garantir l'ordre" davant els signes de "radicalització" de l'independentisme i ha subratllat que cal evitar que Torra "compleixi les seves amenaces", una cosa que només es podrà portar a terme amb un "canvi de govern".

Fernández ha subratllat que es dirigirà aquest mateix dilluns als grups de Ciutadans i PSC-Units per plantejar aquesta moció de censura, que ha dit que seria "constructiva" i plantejaria com a substitut de Torra un candidat "de consens" -que ha de ser diputat- per exercir de president de la Generalitat de forma "provisional", fins a la convocatòria de noves eleccions autonòmiques.

Així, la proposta dels populars no inclou un pla de govern alternatiu, sinó uns compromisos de mínims, que creu que fins i tot podrien subscriure els comuns, i que els impulsors es comprometrien a garantir abans de convocar, una altra vegada, eleccions al Parlament.

En total serien quatre compromisos: recuperar l'"esperit" que va tenir l'oposició durant els plens del 6 i 7 de setembre del 2017 quan van fer front a les "lleis de desconnexió" dels independentistes; garantir el respecte a la legalitat i la Constitució; un pla de prevenció d'aldarulls, en cooperació amb els cossos i forces de seguretat de l'Estat; i la convocatòria electoral una vegada complerts els objectius precedents.

Ciutadans i PSC rebutgen la proposta dels populars

A la proposta dels populars catalans, Ciutadans ja ha contestat tancant-hi la porta. La líder del partit taronja a Catalunya, Lorena Roldán, ha presentat la llei electoral "injusta" com la responsable que la suma entre els tres partits impossibiliti que la moció de censura tiri endavant. Ara bé, Roldán ha emplaçat el PP a acceptar la proposta que Albert Rivera ha llençat aquest dilluns per abstenir-se a la investidura de Pedro Sánchez.

Per la seva banda, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, també ha tancat la porta a la proposta del PP i els ha retret que les mocions de censura "es presenten quan es poden guanyar". En aquest sentit, ha recordat que una moció de censura "no suma" a Catalunya. Davant d'un Govern "molt dividit i molt inoperant", ha dit, el que convé és un avançament electoral "el més aviat possible".

Una moció de censura, com a mínim, l'han de presentar una desena part dels diputats del Parlament, segons estableix el reglament de la cambra catalana. Així, tant Ciutadans com el PSC podrien presentar-la en solitari, mentre que el PP, amb només 4 diputats, no ho podria fer, sinó que necessitaria fer-ho conjuntament amb el partit taronja o els socialistes.

A més, tenint en compte que la suma de diputats de PPC, Cs i PSC (57) no arriba a la majoria en la cambra catalana, Fernández ha admès que el més probable és que aquesta moció de censura no prosperés, però ha subratllat que el mer fet de portar-la a terme ja serviria per donar "un missatge útil" a la societat, en el sentit que existeix "un programa alternatiu a la unilateralitat i la desobediència" dels independentistes.

stats