Política 31/07/2017

PP i Cs registren al TC el recurs d'empara contra el nou reglament per "protegir els catalans"

El PSC ha caigut de la ja tradicional foto davant del Tribunal Constitucional. El ple es reuneix aquesta tarda per debatre la suspensió de la reforma

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Andrea Levy i Lorena Roldán després de presentar el recurs d'empara al Tribunal Constitucional. EFE

MadridAmb la firma d'un total d'11 diputats del Parlament, el PP i Ciutadans han registrat aquest dilluns un recurs d'empara conjunt en contra del nou reglament del Parlament al Tribunal Constitucional. A la ja tradicional foto davant de l'alt tribunal no s'hi ha sumat el PSC, com va passar a finals del 2015 contra la declaració de ruptura. Llavors Inés Arrimadas, Xavier García Albiol i Miquel Iceta van sumar forces malgrat que els socialistes van desmarcar-se a mitges i no van demanar la suspensió cautelar de la mesura amb un recurs diferent.

Iceta, Arrimadas i Albiol amb els recursos d'empara davant del TC després de registrar-los / EFE

Avui la fotografia l'han protagonitzat la secretària d'Estudis i Programes del PP i diputada al Parlament Andrea Levy i la diputada de Ciutadans Lorena Roldán. Levy ha assegurat que presenten el recurs per "protegir els catalans per la baixa qualitat democràtica" de les institucions a Catalunya i per defensar-se d'un independentisme que vol "emmordassar l'oposició". En la mateixa direcció s'ha expressat Roldán, que també ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de voler "emmordassar l'oposició". Creuen que la reforma "danya greument" la democràcia a Catalunya i que no representa la "majoria en vots" dels catalans.

Totes dues han censurat que el PSC i, per extensió el PSOE, busqui "l'equidistància" amb el tema i que "no estigui a l'alçada de la generositat política del moment". Des de Ciutadans, però, asseguren que no els sorprèn la posició dels socialistes.

Ja aquesta tarda es reuneix d'urgència el ple del TC per abordar la suspensió cautelar de la reforma del reglament, després que divendres Mariano Rajoy presentés un recurs per vulnerar el dret de les "minories" i de la representació dels ciutadans a través del Parlament. El ple ha de decidir si admet a tràmit el recurs. No s'esperen sorpreses. Si ho fa s'haurà suspès en només cinc dies. El PSC considera que la reforma va en la mateixa direcció del tràmit per lectura única al Congrés i que per això no és inconstitucional.

No s'actuarà (de moment) contra el registre de la llei del referèndum

Tant PP com Ciutadans han subscrit -tal com va avançar el govern espanyol divendres- que no es respondrà de moment contra el registre de la llei del referèndum. S'esperaran que finalment s'admeti a tràmit. Tant Roldán com Levy han denunciat que es tracta d'una "llei clandestina".

Des del PP han advertit que Junts pel Sí i la CUP "poden agitar-se el que vulguin, però que la serenitat i la mesura de l'Estat acabaran amb tots els seus plans". "I tenir la democràcia ens dona absoluta serenitat i mesura", ha afegit.

stats