Política 25/04/2019

Cs i el PP impugnen a la Junta Electoral Central la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les europees

Argumenten que no es poden presentar perquè estan "fugats" i no estan inscrits al CERA

Núria Orriols
2 min
Puigdemont i Comín presenten la llista a les europees com a prova que la unitat de l'independentisme és possible

BarcelonaCiutadans i el PP han presentat un escrit davant la Junta Electoral Central (JEC) per demanar que s'exclogui de la candidatura de JxCat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. En les dues sol·licituds enviades a la JEC argumenten que cap dels tres no es pot presentar perquè són "fugits" de la justícia i no reuneixen les condicions com a "electors", en què inclouen l'obligació d'estar inscrit al cens electoral vigent. Per als partits constitucionalistes, Puigdemont, Ponsatí i Comín haurien d'estar inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA), que és on es registren les persones amb nacionalitat espanyola que resideixen a fora de l'Estat. Tanmateix, per realitzar aquest tràmit és necessari acudir a l'ambaixada espanyola, la qual cosa implicaria la detenció dels exmembres del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el recurs de Ciutadans, s'afirma en relació a la inscripció al CERA: "És incontrovertit que els senyors Puigdemont, Ponsatí i Comín porten absents d'Espanya des del passat 3 de novembre de 2017, resident habitualment en tercers països amb la única finalitat d'eludir el seu deure de col·laboració amb la justícia a Espanya (...). Només podran ser electors i, per conseqüent, elegibles, si estiguissin inscrits en el cens dels electors residents-absents que viuen a l'estranger, no així si estiguessin en el cens dels electors residents a Espanya".

I defensen, així, que no compta l'empadronament a un municipi d'Espanya: "No seria raonable que aquells que han decidit lliure i voluntàriament desatendre les obligacions de col·laboració davant la justícia, fugint a un altre país, puguin beneficiar-se d'una interpretació extensiva del dret fins a l'extrem de considerar vàlida una inscripció que no ho és perquè no es sostenta en la veritat: no són residents en cap municipi d'Espanya, no són, com resulta evident, electors residents a Espanya".

Fonts de JxCat informen que presentaran al·legacions i neguen la major: afirmen que tots tres tenen els drets polítics "intactes" i que es poden presentar a les eleccions –no han sigut inhabilitats–, i recorden que tant Jami Matamala com l'exconseller Lluís Puig, també exiliats, són candidats a les eleccions al Senat. Afegeixen que es tracta d'una "maniobra" del PP i Cs per intentar que l'expresident Puigdemont no es pugui presentar a les eleccions, ja que, defensen, podrà prendre l'acta d'eurodiputat (malgrat que l'Eurocambra ha dit que és necessari, abans, passar per Madrid).

Respecte al cens, des de JxCat responen que Puigdemont hi està inscrit, "però que en tot cas no seria imprescindible per poder-se presentar a les eleccions, segons la llei", argumenten. La junta Electoral Central té ara fins el dia 29 d'abril per mirar-se el recurs.

Recurs de Cs a la JEC contra la candidatura de Carles Puigdemont
Recurs del PP a la JEC contra la candidatura de Carles Puigdemont
stats