Política 20/10/2016

El PP impedeix que es llegeixi al Congrés una declaració institucional sobre la fi d'ETA

Iglesias, Bildu i el PNB feliciten el diputat socialista Eduardo Madina, víctima del terrorisme, per trobar el consens entre tots els partits

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Tots els partits de l'oposició ensenyen la proposta de declaració institucional a Soraya Sáenz de Santamaría, que l'ha rebutjada. EFE

MadridEl PP ha impedit aquest dijous que es llegís una declaració institucional al Congrés amb motiu del cinquè aniversari de la fi de la violència d'ETA. Tots els partits han decidit a última hora, als passadissos de la cambra baixa, redactar un text unitari. El diputat socialista Eduardo Madina, víctima del terrorisme -va perdre una cama en un atemptat-, ha liderat les negociacions. En un primer moment, EH Bildu, que sol quedar arraconat de qualsevol diàleg a la cambra per part dels grans partits, ha discrepat d'alguns punts del text inicial, però Madina s'ha mostrat obert a fer canvis al text que han acceptat tots els partits, inclòs Ciutadans. Amb tot, quan el PP ha sabut que els independentistes bascos li donaven suport ha decidit rebutjar la declaració institucional, que si no té el suport de totes les forces no pot ser llegida a la cambra, segons han informat fonts d'EH Bildu, el PNB i Podem. El text original era el següent:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En el cinquè aniversari de la fi de la violència d'ETA, el Congrés dels Diputats manifesta la seva satisfacció per un present de convivència en el record i homenatge de totes les víctimes del terrorisme. Afirmem el nostre compromís per un futur en què les idees polítiques, des de la tolerància, puguin seguir defensant-se en llibertat i en el respecte als principis democràtics, i en què ETA culmini la seva dissolució".

Els tres canvis que ha demanat EH Bildu han estat parlar de "futur" de convivència enlloc de present, parlar de "víctimes" i no només de "víctimes del terrorisme" i enlloc de dir que ETA "culmini la seva dissolució", aspirar que culmini el seu "desarmament". La formació taronja, però, ha acusat el partit abertzale d'haver dinamitat el text, mentre que el PP ha guardat silenci. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha estat qui ha decidit rebutjar-lo.

Madina, al centre del tauler

En un tuit poc usual, la portaveu d'EH Bildu al Congrés, Marian Beitilarrangoitia, ha felicitat Madina per la negociació i per ajudar-los a introduir els canvis al text. El diputat socialista també l'hi ha agraït. El líder de Podem, Pablo Iglesias, també ha lloat "el sentit d'estat" de la seva gestió. Madina va pugnar per la secretaria general del PSOE el 2014 contra Pedro Sánchez i va perdre. Des de llavors havia quedat relegat al partit, però ha reviscolat des del 'cop d'estat' de Ferraz i s'està convertint en un dels portaveus dels socialistes a la cambra, tot i no tenir cap càrrec en la direcció. Aquest dijous ha evitat apuntar a Iglesias en el boicot a Felipe González a la Universitat Autònoma de Madrid i ha defensat el rol de Podem.

Per al PP, el text era "insuficient", segons han assenyalat fonts del partit. Volien una referència a la "victòria dels demòcrates i de l'estat de dret".

stats