Política 26/10/2014

El PP dóna Mas per “mort políticament” i avisa que vetarà el 9-N

Laia Vicens
2 min

BarcelonaQuan es va anunciar el procés participatiu que substitueix la consulta, el PP va respirar alleujat, ja que van considerar que el 9-N passaria sense pena ni glòria. Però el baix perfil combatiu que van adoptar els dirigents populars ha anat minvant a mesura que la unitat sobiranista es reconstruïa i ahir les declaracions dels líders del PP ja van ser inequívoques: l’executiu de Mariano Rajoy busca impugnar el nou 9-N impulsat pel Govern. Així ho va assegurar la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va manifestar que el govern central “no permetrà que s’enganyi els catalans amb un succedani de consulta”. En la inauguració del Campus de Noves Generacions, Camacho va dirigir-se directament al president de la Generalitat, Artur Mas, i li va demanar que “marxi a casa” perquè “sap que està mort políticament”. “L’astúcia no hi és per saltar-se la llei, sinó per governar”, va sentenciar. I en referència al nou 9-N, Camacho va etzibar: “La democràcia no s’exerceix contra la llei i en caixes de cartró”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa direcció es va pronunciar la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que també va interpel·lar Mas per reclamar-li que abandoni les aspiracions independentistes i eviti “crear problemes”. De Cospedal, com Camacho, va apel·lar a la llei: “La llei sempre estarà per sobre, es cregui qui es cregui [Artur Mas]”, va afirmar en la trobada intermunicipalista que els populars celebraven ahir a Múrcia.

El principal interlocutor de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, va avisar ahir Rajoy que “seria un error impugnar el procés participatiu” perquè, al seu parer, així “sortirà més gent al carrer”. En mitja dotzena de piulades a Twitter, el líder d’Unió va instar el president espanyol a moure fitxa: “Ara ja és hora que l’Estat posi sobre la taula una proposta política per referendar legalment”, va dir resistint-se a abandonar la tercera via. També el conseller de Justícia, Germà Gordó, va demanar a Rajoy “sentit comú” i no només “ordenament jurídic”, mentre que el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va considerar que l’Estat està “desesperat i perdut” intentant frenar un 9-N que no sap per on impugnar.

stats