CORRUPCIÓ
Política 29/03/2016

El PP suspèn de militància els regidors de València imputats

Els representants mantindran, però, el càrrec i el sou

S.g. / S.a.
2 min
Els regidors del PP a València, encapçalats per Alfonso Novo, han deixat clar que no pensen renunciar a l’acta.

Barcelona / ValènciaAmb 9 dels seus 10 regidors imputats per blanqueig de diners i l’exalcaldessa i senadora Rita Barberá citada a declarar, la situació del PP a València era insostenible. La direcció del partit que capitaneja Mariano Rajoy estava obligada a intervenir en l’assumpte i ahir finalment va anunciar la suspensió cautelar de militància tant als regidors com als assessors que els populars tenen a l’Ajuntament. El gest, però, no deixa de ser una operació estètica. Tot i que formalment no seran considerats militants del PP, per ara els regidors s’han sortit amb la seva, ja que ni marxaran del grup municipal ni renuncien a l’acta, amb la qual cosa mantenen càrrec i sou. Aquest enrocament deixa en una situació insòlita el PP al consistori. El grup seguirà tenint deu representants: nou com a independents i un, l’únic no imputat, Eusebio Monzó, que seguirà responent a la disciplina del partit i assumirà el càrrec de portaveu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En plenes negociacions per intentar formar govern a Espanya, Rajoy intenta arraconar els casos de corrupció i l’escàndol a València és una gran pedra a la sabata. És per això que en els últims dies ha augmentat la pressió perquè els nou regidors de València deixessin el càrrec. De fet, la direcció del PP al País Valencià els va donar un termini de deu dies per fer efectiva la renúncia que venç el 5 d’abril. Els regidors, però, no estan disposats a donar el seu braç a tòrcer i al final la direcció de Rajoy ha optat per una solució per sortir del pas que li permet rentar-se les mans davant del que passi amb ells a partir d’ara i, a la vegada, no perdre pes municipal a la ciutat, cosa que sí que hauria passat si haguessin passat a ser regidors no adscrits.

Per als edils, que des d’un principi han defensat la seva innocència i que van sol·licitar per escrit la seva baixa cautelar del partit, mantenir-se com a regidors és ideal per seguir exercint el seu càrrec de ple dret i, en cas de no sortir declarats culpables, quedar-se dins del grup i recuperar la militància. A partir d’ara, no estaran sotmesos a la disciplina del partit ni seran convocats a les reunions ni actes convocats per la formació. Sí que es manté, en canvi, la investigació interna als imputats. En el comunicat que va enviar ahir la direcció del PP s’especifica que el partit continuarà tramitant l’expedient intern obert contra els investigats encara que hagin sigut suspesos de militància per determinar si els expulsa o no definitivament. També se subratlla que el fins ara portaveu del grup municipal, Alfonso Novo, renunciarà a aquest càrrec. El rellevarà Monzó a partir de demà.

Segueix sent una incògnita, però, què passarà amb Rita Barberá, que declararà voluntàriament després de veure’s en l’ull de l’huracà del cas. La fiscalia considera que hi ha indicis racionals de la seva participació en el blanqueig, però només el Suprem pot imputar-la perquè és aforada. Justament avui l’exalcaldessa ha d’assistir a un ple del Senat en el qual, a proposta del PSOE, es debatrà l’eliminació dels aforaments. En els últims dies han crescut les veus del PP que demanen que Barberá assumeixi responsabilitats polítiques.

stats