Política 02/10/2017

El PP nega la xifra de ferits en l'1-O: "És una gran farsa"

Maillo apunta al 155 i diu que la Generalitat està deslegitimada per representar tots els catalans

Dani Sánchez Ugart
2 min
El coordinador general del PP, Fernando Martínez- Maíllo. EFE

MadridTot i l'evidència de la violència policial, i les crides internacionals al diàleg, el PP està enrocat en la defensa de l'actuació del govern, a través de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, i considera que la Generalitat ha engegat una campanya propagandística per desprestigiar-los. Segons el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, la xifra de més de 800 ferits feta pública per la Generalitat és "una gran farsa i una mentida" i "un autèntic frau i una manipulació". A més, Maillo ha assegurat que hi ha 33 Guàrdies Civils ferits i "gairebé ningú se'n recorda".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ha tancat files amb l'estratègia policial, comandada pel ministeri de l'Interior, fins i tot en el cas de l'ús de pilotes de goma, que, ha dit, sí que estan permeses a Catalunya si és la Policia Nacional o la Guàrdia Civil qui les fa servir. "Aquí hi ha una gran operació de màrqueting manipuladora que alguns es podran empassar i que té com a objectiu la victimització per acabar de consumar l'estratègia independentista i volem desmuntar aquesta estratègia", ha afirmat Maillo, visiblement irritat.

Segons el seu relat, les bales de goma "només es van fer servir en una ocasió" i va ser "quan [els agents] es van veure acorralats", i ha afegit: "També vam veure molts guàrdies civils acorralats perquè els tiraven pedres".

Sobre els escenaris que s'obren a partir d'ara, Maillo ha considerat que "la tupinada d'ahir certifica la deslegitimació del govern de la Generalitat per representar tots els catalans", i ha insistit en la idea que no es pot negociar amb els actuals líders catalans. Tot i que no ha volgut detallar quines mesures es farien servir, sí que ha avisat Puigdemont "que no prengui decisions en calent que tenen conseqüències inevitables i assumeixi les conseqüències dels seus actes presents i futurs".

"És un desafiament a l'estat de dret, a la Constitució i a la democràcia", ha considerat Maillo, que ha afegit que ahir es va viure "un dia trist", però hauria sigut "més trist si s'hagués permès el trencament de la llei". A més, el coordinador popular ha considerat que "ahir van sortir al carrer els de sempre".

El coordinador del PP ha descartat acceptar la proposta de mediació internacional que li ha fet el president de la Generalitat, i ha dit que senten "tot el suport internacional". Fonts del PP han precisat que el govern espanyol treballa a tota màquina per "controlar" la resposta de les cancelleries. A més, Maillo ha dit que no li preocupa la investigació de l'ONU sobre els fets a Catalunya si, com diuen, és "imparcial".

Suport dels partits

El PP sí que veu amb preocupació la possible pèrdua de suport del PSOE a la seva estratègia. "Seria tot molt més difícil, confessen fonts populars", que descarten valorar el possible escenari d'anticipar eleccions.

stats