La governabilitat de l'Estat
Política 06/09/2023

El PP rebaixa l'aposta de Feijóo per trobar un "encaix per al problema territorial" de Catalunya

Assegura que el líder popular defensa un "pacte territorial" que "millori el funcionament de les comunitats autònomes"

2 min
Alberto Núñez Feijóo en roda de premsa després de reunir-se amb Fernando Clavijo a les Canàries

MadridÉs la primera vegada que Alberto Núñez Feijóo parla del conflicte català com un "problema territorial" i s'obre a buscar un "encaix" per Catalunya a través d'un "pacte d'estat". El líder popular no ha concretat més i no ha anat més enllà en la intervenció que ha fet aquest matí des de les Canàries, però les paraules han sortit del seu habitual discurs. "Això serà un pacte d'estat o no serà, d'acord amb la llei o no serà, amb l'encaix constitucional o no serà", ha afirmat des de les Canàries, on s'ha reunit amb el seu president i líder de Coalició Canària, Fernando Clavijo, en el marc de la ronda de contactes per a la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què ha volgut dir Feijóo? Reconeix ara un problema territorial a Catalunya? En quin sentit seria aquest nou encaix? Al PP rebaixen les paraules del seu líder i asseguren que el "problema territorial" del qual parla Feijóo és del "plantejament d'asimetria jurídica" que ha posat sobre la taula una part del territori estatal, en referència a l'amnistia que demana l'independentisme català i que el PSOE està disposat a negociar. I l'encaix per a Catalunya? Sempre hauria de ser un pacte d'estat que respecti la "igualtat" dels espanyols. Des de la direcció del partit afegeixen que el líder del PP té una "sensibilitat territorial elevada", però que no sortirà mai del marc legal vigent i que, per tant, no acceptaran mai una amnistia o un referèndum.

Fonts del PP afegeixen que Feijóo ja va defensar un "pacte territorial" davant el líder socialista, Pedro Sánchez, en la reunió que van mantenir la setmana passada que s'emmarcava bàsicament en una reforma del sistema de finançament autonòmic. "És necessari un pacte territorial que millori el funcionament de les comunitats autònomes per tal que els plantejaments defensats per l'independentisme no segueixin condicionant el debat polític, com ha passat en els últims anys", afegeixen ara. "Aquesta proposta, que per descomptat ha d'abordar la situació política a Catalunya, s'ha d'abordar sempre des d'un principi d'igualtat entre territoris i de respecte a la llei i la Constitució", defensen.

"Estupefacció" al PP a Catalunya

Les paraules del líder popular xoquen amb el que defensa el PP a Catalunya, que nega que hi hagi un problema territorial i que no parla de buscar un nou encaix de Catalunya dins l'Estat. "Estupefacció" ha estat la reacció de fonts del comitè executiu consultades per l'ARA. No és la primera dissonància que el PP estatal té en les últimes setmanes amb els populars catalans.

Fa pocs dies, Alejandro Fernández, líder del PP català, va censurar que Feijóo estigués disposat a reunir-se amb Junts dins la ronda de trobades per al debat d'investidura. Tot i defensar aquesta reunió durant dies, finalment aquest dimarts el líder del PP va tancar-hi la porta amb l'argument que Carles Puigdemont havia explicitat que demanava l'amnistia com a condició prèvia per investir un president espanyol. Seguint aquest fil, aquest dimecres Alberto Núñez Feijóo ha carregat un cop més contra el PSOE per voler negociar amb Junts la investidura de Pedro Sánchez, cosa que considera una "anomalia democràtica" perquè depèn "d'una persona buscada per la justícia espanyola". I, en aquest sentit, ha allargat la mà als socialistes per tornar-se a reunir i abordar la investidura del líder popular.

stats