LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 24/01/2021

El PP atia una nova revolta autonòmica i avala desobeir

i
MARIONA FERRER I FORNELLS
2 min
Pablo Casado dissabte a Barcelona en un acte del PP.

MadridLa pandèmia està generant estranyes aliances i imatges inaudites. ¿Qui hauria dit la setmana passada que Castella i Lleó, una comunitat governada pel PP i Ciutadans que no acostuma a alçar la veu, es convertiria en la primera autonomia a desobeir de manera clara el mandat de l’estat d’alarma? El cap de l’oposició, Pablo Casado, ha trobat en la gestió de la pandèmia i un ventall de restriccions cada cop més al límit un pretext per atiar una nova revolta autonòmica contra el govern de Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però ara ja no és un desafiament en solitari de la presidenta madrilenya, la polèmica Isabel Díaz Ayuso, com va passar durant la segona onada, sinó que qui ha atiat la rebel·lió són les comunitats del PP que solen fer menys cas a Casado: a més de Castella i Lleó -avançant el toc de queda a les 20 h i portant la Moncloa a recórrer-, Galícia i Andalusia. Génova s’hi ha aferrat i, si fa tres mesos l’objectiu era evitar noves mesures de la Moncloa per lluitar contra la pandèmia, ara la direcció estatal del PP ha defensat ampliar l’estat d’alarma.

El toc de queda, el 14-F i el TSJC

Catalunya, en ple debat sobre la data electoral, ha passat de puntetes per aquesta pugna. Però Pablo Casado, que, després d’anys de crítiques als dirigents del Procés per desobeir la llei ara ho avala, ha acusat l’encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, de no permetre endurir les restriccions per no trastocar els seus plans com a candidat del PSC en les eleccions catalanes previstes per al 14-F.

Es tracta d’un argument que comparteixen altres partits, fins i tot independentistes, que van més enllà: apunten a l’ARA que si s’hagués permès l’avançament del toc de queda tal com reclamaven fins a nou comunitats -algunes socialistes-, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hauria hagut de suspendre el 14-F. De fet, el TSJC va esgrimir divendres que si s’haguessin aprovat restriccions més dures, podria plantejar-se ajornar les eleccions tal com vol el Govern.

El moviment de Castella i Lleó, però, ha posat de manifest que Casado busca a qualsevol preu desgastar el govern de Pedro Sánchez en la gestió de la pandèmia, independentment de quina sigui la recepta. Al mateix temps, ha evidenciat les reticències de la Moncloa a l’hora d’ampliar unes mesures que ja s’apliquen al conjunt d’Europa. Dilluns passat Illa va obrir la porta a avançar el toc de queda a les 20 h, però dimecres va descartar-ho de ple tot i demanar-ho també comunitats socialistes com el País Valencià. Què havia canviat en 48 hores? El TSJC havia decidit mantenir el 14-F i suspendre la nova convocatòria.

Ampliar l’estat d’alarma?

El debat sobre la necessitat d’ampliar l’estat d’alarma o no continua ben viu. Sánchez no s’haurà d’enfrontar al Congrés fins al 9 de març per retre comptes, i Casado vol que ho faci ja, en plena tercera onada. El líder del PP ha assenyalat que està disposat a avalar confinaments domiciliaris però només si és per àrees sanitàries com fa Ayuso.

stats