Política 20/04/2020

El PP deixa el Pacte de Reconstrucció de Sánchez a mercè del Congrés

El president accepta traslladar el debat a una comissió parlamentària

Ot Serra
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una reunió per videoconferència amb el líder del PP, Pablo Casado

MadridD'uns nous Pactes de la Moncloa a una comissió al Congrés. Aquest és el viatge de la proposta que Pedro Sánchez va llançar amb l'objectiu d'aconseguir el consens de partits, comunitats autònomes i agents socials davant la crisi socioeconòmica que deixarà el coronavirus. Ara acabarà probablement contaminada per la baralla política pròpia del parlamentarisme, després que el president espanyol hagi constatat que l'única manera de neutralitzar la dura oposició del PP era acceptant alguna de les seves condicions. Pablo Casado va deixar clar des del principi que no participaria en una "mutualització de la mala gestió" de l'executiu entrant en una Taula per a la Reconstrucció, i ha proposat aquest dilluns a Sánchez traslladar el debat a la cambra baixa. Un escenari allunyat del que havia dissenyat Sánchez, ara a mercè de la batalla partidista i lluny del pla de projectar la imatge d'un consens de país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No era cap secret que la voluntat de reeditar uns nous Pactes de la Moncloa –després s'ha acabat anomenant Pacte per a la Reconstrucció econòmica i social– era frenar la polarització entre el govern i la dreta, encarnada per uns PP i Vox molt crítics amb la gestió de l'executiu. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, era explícita fa uns dies a l'hora de demanar a Casado que no donés un cop de porta a la iniciativa. Tant és així, que els plans inicialment traçats a la Moncloa i comunicats als partits que sí que acceptaven participar en la nova taula van quedar tocats després de la reunió entre Sánchez i el president del PP d'aquest dilluns. L'executiu havia elaborat un document que augurava la configuració de quatre grups de treball, posava terminis a les reunions i a la presentació de les conclusions i assignava papers. El més important, a la vicepresidenta primera, Carmen Calvo –desapareguda durant la pandèmia pel seu positiu en coronavirus ja superat–, que seria la coordinadora de l'espai. "El format és el menys important", ha assegurat Montero en roda de premsa.

Malestar als partits

Dimarts al migdia s'havia de celebrar una reunió per constituir la Taula de la Reconstrucció, però a mitja tarda el govern l'ha desconvocat. Montero ha anunciat que serà la mesa del Congrés qui aquest dimarts a la tarda determinarà els detalls de la comissió, quan ni tan sols s'ha registrat encara cap sol·licitud. Segons el reglament de la cambra baixa, però, es pot crear a proposta de la mesa mateixa. El canvi de plans no ha agradat a alguns partits: fonts del PNB lamenten la "improvisació" de Sánchez i la portaveu de JxCat, Laura Borràs, denuncia que "ara resulta que el pacte és el del PSOE amb el PP; d'aquesta manera, no". Per la seva banda, Esquerra no ha reaccionat a aquestes modificacions, però el seu portaveu, Gabriel Rufián, no amagava divendres passat el desig que els actors d'aquests nous pactes fossin els de la moció de censura a Mariano Rajoy.

Tanmateix, l'escenari a priori és un altre. Sense descartar que els resultats de la comissió acabin sortint de la majoria que va permetre la investidura de Sánchez, Unides Podem ha beneït les "facilitats" que el govern ha posat perquè el PP "no tingui excuses" per seure. Així, la dreta com a mínim hi farà acte de presència i fins i tot Vox ja ha deixat caure que pot repensar la seva implicació en les converses. Inicialment va descartar sumar-s'hi, però al convertir-se en una comissió parlamentària, Santiago Abascal ha matisat. Aquest moviment dona pistes del to que pot adoptar el grup de treball, que serà un nou altaveu que l'extrema dreta presumiblement aprofitarà. Alhora, el PP no queda al marge del debat i es treu de sobre la pressió de participar en una taula externa que, en cas de ser-hi ells, hauria deixat via lliure a Vox per fer oposició. Una comissió parlamentària obre la porta també a la participació de la CUP, que també se n'havia autoexclòs.

Malgrat l'estat d'alarma, el poder legislatiu, que representa la fiscalització de l'executiu, agafa poc a poc més protagonisme. Avui el Senat reobre per a la sessió de control al govern, dimecres el Congrés debat una nova pròrroga i, properament, comissió de Reconstrucció.

stats