El PP fa servir la majoria absoluta al Senat per atacar la negociació de l'amnistia

Els socialistes es queden en minoria votant al costat de l'independentisme en contra d'una moció dels populars

2 min
El PP presenta una moció al Senat per forçar els grups a posicionar-se sobre l'amnistia

MadridMentre Pedro Sánchez assumeix l'encàrrec del rei d'aglutinar la majoria que Alberto Núñez Feijóo no va aconseguir en el primer intent d'investidura, el líder del PP entoma el lideratge de l'oposició i continua amb l'ofensiva contra la negociació del PSOE amb l'independentisme. Els populars ja van fer una primera demostració de força als carrers, amb la manifestació de fa dos diumenges a Madrid que va mobilitzar unes 40.000 persones, i aquest dimarts, en el primer ple del Senat després que es constituís el 17 d'agost, el PP ha recordat als socialistes que la cambra alta serà un contrapoder més a la possible majoria plurinacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els espanyols poden tenir molt clar i molt segur que davant la inseguretat en la qual viurà el nostre país en les pròximes setmanes hi haurà una enorme defensa de les institucions, de la Constitució i de la igualtat dels espanyols davant la llei", ha advertit Feijóo en roda de premsa al Congrés després de la reunió amb Felip VI. Aquesta defensa ha pres forma de moció a la cambra alta. Els populars han aprovat per majoria absoluta una iniciativa que censura l'amnistia i reprova tota negociació política que la inclogui com a contrapartida. El text aprovat amb els vots del PP i també Vox i UPN defensa les receptes dels populars de "castigar les formes més greus de deslleialtat constitucional".

El PSOE hi ha votat en contra, i ha quedat en minoria al costat de les formacions independentistes. La seva portaveu, Eva Granados, ha criticat que es tracti d'una moció "antiga i vella" que demostra que Feijóo "no coneix l'Espanya del 2023". Les votacions contra l'amnistia es repetiran als Parlaments autonòmics –Madrid ho debat dijous en una votació que el PP vol secreta perquè els socialistes votin "en llibertat", en paraules dels populars– i en ajuntaments d'arreu de l'Estat, en un intent del PP d'evidenciar el seu poder territorial després del 28-M i de deixar en evidència el PSOE.

Resultat de la votació de la moció del PP contra l'amnistia al Senat

Ofensiva al carrer i als tribunals

Els socialistes han votat en bloc contra la iniciativa del PP, que continuarà també amb la protesta al carrer diumenge a Barcelona, aquest cop sota el paraigua de Societat Civil Catalana i al costat de Vox. A banda, els populars han avisat que quan arribi el moment l'ofensiva política passarà a la judicial un cop arribi un possible text que concedeixi l'amnistia als encausats pel Procés, que acabarà amb tota probabilitat passant l'examen del Tribunal Constitucional.

stats