Governabilitat a l'Estat

PP i Vox tornen a manifestar-se de bracet contra l'amnistia

Unes 15.000 persones es concentren a Madrid contra la nova llei i el govern de Pedro Sánchez

3 min
El president de l'organització juvenil Llibertat Sense Ira, Diego Yáñez Segnalini, intervé durant una concentració on demanen la dimissió de Pedro Sánchez, a la Plaça de Cibeles, el 9 de març del 2024, a Madrid

MadridSi la llei d'amnistia del govern espanyol té dos enemics clars, són el PP i Vox. Tant la formació d'Alberto Núñez Feijóo com la de Santiago Abascal s'han posicionat des del primer minut com un mur contra la norma negociada entre Pedro Sánchez i els independentistes catalans, ERC i Junts. Ara que sembla que la llei arribarà a bon port –aquesta setmana la comissió de justícia del Congrés dels Diputats ha donat llum verda al text definitiu–, els dos partits no han dubtat a recordar la seva oposició. Aquest dissabte dreta i extrema dreta s'han tornat a manifestar de bracet a Madrid contra la llei d'amnistia, però també contra el president del govern espanyol. Unes 15.000 persones, segons dades de la Delegació del govern espanyol a Madrid, s'han congregat a Cibeles desafiant el fred i la pluja de la jornada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enllaç entre tots dos partits ha estat l'expolític ultra Aleix Vidal-Quadras, que a través de la fundació que presideix, Fundació Fòrum Llibertat i Alternativa, ha organitzat la manifestació que ha estat secundada per un centenar d'organitzacions més: a banda del PP i Vox, Ciutadans i els falangistes de Defensa Social també hi eren, entre altres. Aquesta és la tercera manifestació que la fundació que presideix l'expolític català convoca contra la llei d'amnistia. També ha estat la menys multitudinària. De fet, en les dues anteriors, una el 21 de gener i l'altra el 18 de novembre de l'any passat, hi van assistir 31.000 i 170.000 persones respectivament, segons dades de la Delegació del govern espanyol a Madrid.

Imatge general de la manifestació convocada pel Fòrum Llibertat i Alternativa contra la llei d'amnistia del govern espanyol per a les persones que van participar en l'intent fallit d'independència de Catalunya el 2017.

Més enllà de rebutjar la llei d'amnistia, la cita ha tornat a servir a dreta i extrema dreta per demanar la dimissió de Pedro Sánchez i carregar contra ell. "Sánchez a la presó" o "Sánchez mentider i traïdor" són algunes de les proclames que han entonat els manifestants i que rememoraven les protestes a Ferraz, davant la seu del PSOE a Madrid, just després del pacte subscrit entre el president espanyol i Junts. L'anhel de la dreta de poder fer descarrilar el govern actual ha estat refredat pel mateix Sánchez. "[Al PP] se li farà molt llarga [la legislatura]", ha dit el president espanyol aquest dissabte des de Bilbao, en un homenatge a l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Sánchez ha admès que la llei d'amnistia genera "molts dubtes" a la ciutadania, però ha defensat que "farà una democràcia i una Espanya més fortes".

A les dotze han arribat els primers concentrats a Cibeles, però amb la mirada posada al cel i no tant en l'acte, que ha finalitzat precipitadament per la pluja. Just l'endemà que milers de persones, la majoria dones, es manifestessin exigint la igualtat real entre homes i dones pel 8-M, aquest dissabte la mateixa plaça madrilenya s'ha omplert de banderes espanyoles, pancartes en contra del pacte entre socialistes i independentistes i també banderes europees que es repartien des de l'organització.

Pols PP-Vox

"Obrirem una batalla en tots els fronts", han advertit els populars. Els d'Alberto Núñez Feijóo no només volen fer sang a les institucions i tribunals espanyols, sinó que tenen intenció de mantenir viu el debat a Brussel·les. De fet, al Partit Popular Europeu (PPE) li han exigit que sigui contundent contra la nova llei d'amnistia.

La manifestació d'avui, però, també ha tornat a despertar el pols entre els populars i Vox per guanyar-se el carrer. El líder de l'extrema dreta, Santiago Abascal, no ha dubtat a qüestionar el paper del PP. "Em sorprèn que el PP sigui aquí i dimecres amb el PSOE a Brussel·les", ha dit Abascal en referència a la trobada per desbloquejar el mandat del Consell General del Poder Judicial. "Cal que el PP acabi amb els contactes amb la màfia socialista", ha clamat el líder ultra.

stats