El complicat equilibri del PP amb els ultres

Ayuso ha estat la més contundent contra els "ultres vandàlics", Feijóo ha rectificat a mitges i tots apunten contra el PSOE

4 min

Barcelona / MadridLes protestes ultres dels últims dies davant les seus del PSOE han deixat en una situació incòmoda el PP, que fa dies que practica el contorsionisme per intentar no fer enfadar ningú. Els equilibris van provocar que per exemple aquest dimarts, mentre hi havia una batalla campal muntada al centre de Madrid, el partit mantingués silenci, fins i tot quan se'ls apel·lava directament per part del president espanyol, Pedro Sánchez. Alberto Núñez Feijóo no va reaccionar als aldarulls fins passades les 23 h i ho va fer de forma tan tèbia que, poc després, la seva número 2, Cuca Gamarra, va haver d'insistir-hi.

Segons expliquen algunes fonts populars, la poca contundència de Feijóo no va agradar a alguns barons del partit, que esperaven una condemna explícita a les accions violentes. Com la que ha fet la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

Díaz Ayuso condemna els "ultres violents" que van provocar els aldarulls a Madrid

"Un grup d'ultres van trencar una manifestació completament pacífica. Condemnem els actes vandàlics i espero que els responsables siguin detinguts i jutjats", ha expressat des de l'Assemblea de Madrid tot tancant files amb l'actuació policial. Les paraules d'Ayuso són molt rellevants si tenim en compte que dilluns el mateix PP qüestionava l'actuació del dispositiu policial durant els primers aldarulls davant la seu del PSOE i fonts de la formació afirmaven que la policia havia tractat els manifestants "com si fossin CDRs". Ayuso, com la resta del PP, assenyala els pactes de Pedro Sánchez amb els independentistes com a responsables de provocar les manifestacions convocades davant les seus del PSOE, especialment a Madrid, i se situa al costat dels manifestants. Per boca d'Ayuso sabem que es refereixen als pacífics.

Feijóo, en canvi, ha tornat a mostrar-se poc contundent aquest dimecres a l'hora d'avaluar els aldarulls. "La violència no té cabuda en democràcia i s'ha de rebutjar sempre", ha remarcat anant força més enllà del que feia el seu tweet de dimarts. Ara bé, a partir d'aquí han començat els matisos. El president del PP ha rebutjat la violència "tant d'ultres d'extrema esquerra com de dreta" –en la de Madrid la presència de la ultradreta no s'amagava amb càntics franquistes i nombrosa presència de grups que simpatitzen amb el nazisme– i ha tornat a retorçar els arguments per acabar responsabilitzant el PSOE dels aldarulls. "Mentre es critica els ultres, els mateixos que critiquen són els que estan donant impunitat als actes violents que a ells els interessen", ha dit aquest en unes jornades contra l'amnistia organitzades pel PP al Congrés.

Feijóo ha insistit que "el PSOE no condemna la violència perquè pretén amnistiar-la" i ha afirmat que no accepta "lliçons" de Sánchez. "D'una banda, estan els que cometen o amnistien actes violents o antidemocràtics i, de l'altra, estem els que condemnem tant una cosa com l'altra", ha remarcat.

"Evidentment, condemnem qualsevol mena de violència", havia dit a primera hora del matí el coordinador general del PP, Elías Bendodo, en una entrevista a TVE, on ha subratllat que el PP ni ha convocat ni ha participat en una manifestació que "va arribar a un punt que és inacceptable". El dirigent popular ha acusat "una minoria" de provocar els aldarulls i ha recordat que el partit ha convocat manifestacions aquest diumenge davant les capitals de província de tot l'Estat perquè "de forma pacífica es canalitzi la indignació generalitzada" davant les negociacions de Pedro Sánchez amb l'independentisme per ser investit.

Va ser l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, el primer dels dirigents populars a desmarcar-se dels aldarulls davant la seu del PSOE a Ferraz. En un missatge a X, Albiol va qualificar "del tot inadmissibles" els "incidents que estan provocant grups d'esvalotadors". El gir del PP no l'ha subscrit tothom, sinó qui va ser candidat del partit per Lleida el 23-J, Dante Pérez, ha anunciat aquest dimecres que es donava de baixa del partit arran d'aquest posicionament. Pérez es va afiliar al PP després d'abandonar el PSC.

Dimarts, al llarg de tot el dia, els socialistes van carregar contra el PP per la seva equidistància davant els primers aldarulls que es van produir la nit de dilluns davant la seu del PSOE. De fet, al Senat, els populars van evitar signar una declaració institucional promoguda pels socialistes per condemnar els fets. L'argument que va fer servir el PP per no firmar la declaració –que no va poder tirar endavant perquè cal unanimitat– és que volien afegir-hi una frase en què s'explicitava que la condemna dels aldarulls s'estengués a totes les seus dels partits i no se centrés només en la dels socialistes.

Vox anima la protesta, però es desmarca de la violència

Per la seva banda, Vox s'ha desmarcat dels "actes violents" a les protestes contra l'amnistia a Ferraz. "No compten amb el nostre suport", ha dit la portaveu de la ultradreta al Congrés, Pepa Millán, que va assistir a la concentració de dimarts a la nit. Millán ha explicat que va marxar-ne abans que comencessin els aldarulls i ha reivindicat que Vox "crida a la mobilització pacífica". Ara bé, el partit continua animant a la protesta davant les seus del PSOE i anima a les xarxes a mantenir la "mobilització permanent".

Millán ha reiterat l'argument que ja va fer servir el seu líder, Santiago Abascal, responsabilitzant de la violència el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. En aquest sentit, Vox ha presentat una querella contra Marlaska i també contra el delegat del govern espanyol a Madrid, Francisco Martín, per prevaricació en les ordres a la Policia Nacional de carregar dilluns a la nit. La portaveu del partit a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha anat més enllà i ha acusat el titular d'Interior "d'infiltrar grupuscles" per rebentar les manifestacions.

Puigdemont i Aragonès carreguen contra les protestes

L'independentisme, per la seva banda, també ha carregat contra les protestes ultres. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mostrat la seva "solidaritat amb els veïns, partits polítics i institucions" afectats. L'expresident Carles Puigdemont també s'hi ha pronunciat i, en un missatge a X, ha afirmat: "A quina hora surt el rei a fer el missatge ordenant anar «a por ellos»? O és que està «con ellos»?"

Més enllà dels independentistes, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha mostrat el seu suport explícit als socialistes: "No passaran". Un missatge que ha rebut l'aplaudiment de tot l'hemicicle excepte de la bancada del PP, Cs i Vox. El diputat d'ERC Josep Maria Jové també ha mostrat el seu suport al PSOE durant la seva intervenció.

stats