Política 20/06/2019

Els governs autonòmics comencen a definir-se: preacords a les Canàries, la Rioja i Castella i Lleó

Coalició Canària queda fora del govern insular per primera vegada des de la fundació del partit

Ara
2 min
El secretari general del PSOE a Canàries, Ángel Víctor Torres amb els representants de Nueva Canarias, Podemos i ASG.

BarcelonaA mesura que passen els dies es van tancant acords a les diferents comunitats autònomes. El compte enrere ha començat. Mentre a Madrid Vox ha bloquejat les negociacions amb el PP i Ciutadans i encara no està clar que la formació d'ultradreta acabi entrant al govern de la comunitat, a les Canàries, la Rioja i Castella i Lleó ja hi ha preacords. Tres preacords –els dos primers entre formacions progressistes– que se sumen al que s'ha assolit també aquest dijous a les Illes Balears.

Les Canàries posen fi a 26 anys de governs nacionalistes

Un pacte entre el PSOE, Nova Canàries, Sí Podem i Agrupació Socialista Gomera (ASG) ha expulsat del govern canari Coalició Canària. Ángel Víctor Torres retorna, 26 anys després, un govern socialista a les Illes després d’aconseguir un acord que suma 37 diputats, un per sobre de la majoria absoluta. Per contra, serà la primera vegada que, des de la seva fundació, Coalició Canària està fora del govern. Els nacionalistes, ja fos amb el PP, el PSOE o en minoria, sempre hi havien estat presents.

Fi de l’hegemonia dels populars a la Rioja

El PSOE i Unides Podem (UP) han desbancat el PP del govern de la Rioja. Després de 24 anys amb majoria dels populars, els socialistes agafen el relleu a la presidència amb un govern de coalició progressista. Tot i que encara no s’ha concretat, si no hi ha sorpreses Concepción Andreu serà la presidenta de la comunitat.

Pacte entre Ciutadans i el PP a Castella i Lleó

Els populars han acceptat Ciutadans com a soci de govern a la comunitat. Alfonso Fernández Mañueco mantindrà la presidència de la junta i la formació taronja n’assumirà la vicepresidència. El Parlament autonòmic es constituirà aquest divendres.

stats