Política 29/04/2019

La premsa de Madrid pressiona Sánchez perquè pacti amb Ciutadans

Els diaris catalans, en canvi, reclamen diàleg amb les forces sobiranistes

3 min
portada mundo 29/04/19

Els diaris d'abast estatal obren editorials mostrant-se, majoritàriament, a favor d'un pacte de govern entre Pedro Sánchez i Albert Rivera, una opció, diuen, que donaria estabilitat a Espanya. En canvi, els diaris catalans remarquen la necessitat d'utilitzar els resultats electorals per establir ponts de diàlegs que desencallin la situació de conflicte amb Catalunya.

'El País'

"Ciutadans és la força que té davant seu la disjuntiva més difícil"

El diari del Grupo Prisa analitza els resultats dels comicis electorals fent èmfasi en el paper que jugarà Ciutadans en un possible pacte de govern. Segons 'El País' si la formació taronja es manté en la seva posició negativa de pactar amb el PSOE "convertirà les seves alarmes sobre la unitat d'Espanya en una profecia autocomplerta". El diari es mostra partidari que Sánchez esperi a les eleccions municipals del 26 de maig per escollir soci de govern. Assegura que és l'opció "més realista" i "prudent" tenint en compte la composició de la cambra.

'El Mundo'

"El líder socialista ha d'estendre la mà a Rivera"

'El Mundo' es posiciona clarament a favor d'un pacte entre Sánchez i Rivera, ja que assegura que la formació d'un govern moderat seria ben vista per Europa. El diari creu que el registre històric de vots de Ciutadans és suficientment important com perquè Sánchez "consideri la possibilitat d'estendre la mà a Rivera" per garantir tant l'estabilitat econòmica com territorial, malgrat els crits en contra d'aquesta opció que es va sentir ahir a la nit a Ferraz.

'ABC'

Un pacte PSOE-Ciutadans per evitar "els enemics de la unitat d'Espanya"

Com en el cas d''El Mundo', l''ABC aposta de manera clara per un pacte PSOE-Ciutadans. "Per al futur d'Espanya seria bastant millor solució que la que Sánchez va escollir en el seu primer mandat, amb tots els enemics de la unitat d'Espanya portant-lo a la Moncloa. El diari de Vocento aprofita l'oportunitat per carregar amb duresa contra Podem, de qui diu que "el seu intervencionisme econòmic, la seva defensa del dret d'autodeterminació i la seva eurofòbia són propis d'una opció predemocràtica". El diari assenyala la pujada d'ERC i Bildu com un greu problema per a Espanya. "És evident que els vots se sumen, no es jutgen, però el resultat del 28-A ofereix lectures preocupants per a Espanya".

'La Razón'

"L'estabilitat serà la prioritat"

'La Razón' celebra els resultats de Rivera i Ciutadans assegurant que han encertat amb la seva estratègia de "col·locar-se al centredreta". "Oblidar que el partit d'Albert Rivera ha tret un gran resultat , amb 58 diputats, i que es converteix en una força decisiva per a l'aritmètica parlamentària seria negar l'evidència".

Catalunya

ARA

"Sánchez ha d'escoltar el sobiranisme"

L'ARA destaca que la derrota de les dretes a Espanya i la victòria d'ERC a Catalunya és un senyal de la necessitat de diàleg entre Sánchez i les forces sobiranistes. "Podria sumar amb el partit de Rivera, cosa que suposaria, tanmateix, contradir el missatge que cada cop ha deixat més clar a mesura que avançava la campanya: la necessitat de frenar la dreta i la ultradreta, i la voluntat de respectar l'Espanya plural. Pactar amb Cs, que ha atiat la por al que ha definit com l'anti-Espanya, resultaria poc digerible per als seus votants".

'La Vanguardia'

'Triomfa l'aposta pel diàleg'

El diari del Grup Godó creu que els resultats del 28-A són una mostra que la societat espanyola prefereix "propostes de diàleg i negociació, sense exclusió", que "mesures intransigents de part". 'La Vanguardia', però, evita posicionar-se respecte als futurs pactes, més enllà d'assegurar que el govern que surti "tindrà a la mà la possibilitat d'asserenar una situació política molt tensa".

'El Periódico'

"Unides Podem apareix com el principal soci potencial de Sánchez"

'El Periódico' s'allunya de la línia generalitzada i posa Unides Podem com la principal opció de pacte per a Pedro Sánchez, ja que considera que per fer-se realitat el pacte amb Ciutadans Rivera hauria de fer "una espectacular marxa enrere". Demanen al líder socialista que prengui nota del missatge de rebuig de l'extremisme del tripartit de dretes expressat per l'electorat. "És responsabilitat de Sánchez agafar el guant i actuar en conseqüència".

'El Punt Avui'

"Valentia política" per pactar amb Podem i l'independentisme

'El Punt Avui' no descarta el pacte entre el PSOE i Ciutadans i afirma que la formació taronja té "una coneguda tendència a variar de política de pactes". Però el diari assegura que l'opció que demostraria valentia política seria formar majoria amb Podem i els nacionalistes bascos i catalans, l'única possibilitat que obriria la porta a "una solució dialogada i sobretot democràtica a les aspiracions catalanes, que s'han reafirmat amb la victòria independentista a Catalunya".

stats