El president del Constitucional aposta per reformar la carta magna

González-Trevijano creu que cal revisar el sistema de competències entre l'Estat i les autonomies

2 min
El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, en l'acte d'aniversari de la Constitució al Congrés

MadridLa Constitució està d’aniversari i, com ha passat els últims anys, s’ha obert el debat sobre si necessita una reforma. El govern espanyol ja s’ha manifestat a través de diferents ministres i ha refredat aquest escenari, tot i que el PSOE va crear al partit una secretaria de reforma constitucional que lidera el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. En canvi, el nou president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, considera que sí que s’haurien de tocar alguns aspectes de la carta magna. “Acomodar alguns punts a les noves exigències dels temps em sembla una mesura en principi vàlida, i en segon lloc, raonable,” ha expressat en una entrevista aquest matí a la Cadena Ser.

Les declaracions del catedràtic han sorprès, tenint en compte que el partit que el va impulsar per ocupar una plaça de magistrat al tribunal de garanties, el PP, està tancat en banda sobre aquesta qüestió. De fet, l’argument que esgrimeix el PSOE per no obrir el meló és que no hi ha consens i, en la mateixa línia, Trevijano també considera que s’ha de produir en època de “distensió política”. Abans de promoure el debat, el president del TC ha avisat que cal saber què es vol canviar, per què i amb quins criteris, i ha admès que ara mateix “no sembla un moment senzill” per abordar-ho. Això sí, no ha descartat que el context canviï.

L’arquitectura territorial i la successió reial

Trevijano ha mirat de curar-se en salut advertint que determinades qüestions les deia com a catedràtic de dret constitucional i no com a president del TC, però s’ha mullat respecte de quines reformes puntuals caldria fer. Ha citat que han quedat desfasats alguns articles referits a la distribució territorial, que estaven pensats per a l’inici del procés autonòmic. Sobre el sistema de competències entre l’Estat i les autonomies, s’ha limitat a dir que caldria revisar la seva qualificació. A més, ha asseverat que s’haurien d’eliminar la discriminació per sexe en la successió de la Corona, introduir una menció explícita a la Unió Europea i redefinir el paper del Senat.

Com a president del TC sí que ha volgut deixar clar que de forma "immediata" es resoldrà la recusació presentada pels líders del Procés contra els magistrats Concepción Espejel i Enrique Arnaldo, de qui ha defensat la seva capacitat per exercir amb imparcialitat després de tota la polèmica al seu voltant. 

stats